Türk yapımı Kaplan-30 yeni nesil zıhlı savaş aracı (NGAFV)

Date:

Kaplan-30 zırhlı savaş aracı

Türk araç üreticisi ‘FNSS Savunma Sistemleri’, Kaplan-30 yeni nesil zırhlı savaş aracı NGAFV’yi Mayıs 2017’de tanıtmıştı. Araç, Kaplan ailesine yapılan son eklentiydi.

Geniş iç hacmi ve arttırılmış koruma kapasitesiyle Kaplan-30 modern mekanize zırhlı piyade birliklerinin ve zırhlı süvari ünitelerinin savaş ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

Tam teçhizatlı askerlerin yüksek koruma altında savaş alanına taşınmaları amacıyla zırhlı personel taşımacılığında kullanılan araç aynı zamanda güvenlik, izleme ve tespit gibi özel amaçlarla da kullanılabiliyor.

Kaplan-30 NGAFV tasarım ve özellikleri

Kaplan-30 zırhlı savaş aracı paletli gövde üzerine dayalı, modüler tasarıma sahip bir araçtır. Gövdesi, seramik ve çelik alaşımından yapılma kompozit zırh ile kaynaklanmak suretiyle kaplanmıştır.

6.7 metre uzunluğunda, 3.5 metre genişliğinde, 2.2 metre yüksekliğinde olan aracın kontrolü sürücü, silahçı ve kumandan olmak üzere üç personel tarafından yapılır.

Zırhlı personel taşıyıcı tipi sekiz piyade ve personel kapasitesine sahip olmakla birlikte, makineli tüfek bulunduran versiyonunda 6 kişiyi barındırabilir. Personel araç içerisine giriş çıkışta arka bölümde bulunan hidrolik rampa üzerinden gerçekleştirirler.

Aracın ön bölümü itme sistemi ile sürücü istasyonunu barındırır. Komutan ve topçu oturakları orta bölümde yer alırken, piyadeler aracın arka bölümünde konumlandırılırlar. Aracın üst bölümünde bulunan iki adet kapak, sürücü ve askerler için görme imkanı sağlar.

Arttırılmış iç hacim sayesinde yüksek miktarda cephane ve görev techizatı taşınabilir.

Silahlar

Kaplan-30 zırhlı aracının üzerine monte edilen FNSS Teber-30 uzaktan kumandalı taret, arttırılmış hedef yok etme özelliğine sahip ve her çeşit hava koşulunda faaliyet gösterebilecek yapıdadır. İki personel tarafından kullanılan taret, iki aks üzerinde sabitlenmiştir.

Taretin birincil ve ikincil silahları 30 mm Mk44 çift beslemeli otomatik top ve 7.62mm makineli tüfektir. Mk44 topu dakikada 200 dönme atış hızına sahiptir. 7.62mm’lik silah ise tek seferde 1.000 mermi atmaktadır.

Elektrik sürüş sistemi ile çapraz eksen üzerinde 360 dönebilen kul, dönme hızını 60 derece/saniye olarak gerçekleştirmektedir.

Kaplan-30 koruma özellikleri

Mermi, silah ve küçük silah destekli gelişmiş modüler koruma sistemi Kaplan-30 zırhlı aracına koruma sağlamaktadır. Mayına dayanıklı oturaklar ve zemin yüzeyi araç içerisinde bulunanların el yapımı patlayıcı cihazlara ve mayın patlamalarına karşı yüksek seviyede koruma sağlamaktadır.

Sis bombası fırlatma sistemleri kulenin her iki tarafında ve gövdenin arka bölümüne yerleştirilerek personelin hayatta kalma şansları daha da arttırılmıştır.

Kulenin dış bölümü bütünüyle kaynak yapılmış alüminyum zırh, ek kompozit ve çelik zırh ile yapılarak balistik koruma arttırılmıştır.

Araç kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tespit ve koruma sistemleriyle donatılarak personelin olası zayiatları tespitini kolaylaştırılmıştır. Araç, tercihe bağlı olarak aktif koruma sistemi ile de donatılabilmektedir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...