Yazılım mühendisleri kaç para alıyor?

Date:

Yazılım mühendisleri için bile San Francisco’da yaşam çok pahalı

Teknoloji işçilerinin iş piyasasına giren Hired’deki veri bilimi ekibi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yazılım mühendislerinin San Francisco’da yaşamlarının ABD ve dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla para kazanmalarına rağmen neden zorlaştığını gösteriyor.

Şirketin veri ekibi, Bay Area’daki bir yazılım mühendisi için ortalama maaşın 134.000 $ olduğunu belirledi. Hain’in platformunda 5.000’den fazla şirket tarafından 45.000 iş arayanına 280.000 görüşme isteği ve iş teklifi yapıldı. Bu, ülkenin herhangi bir yerindeki yazılım mühendislerinden çok daha fazlasıdır, Seattle’daki parkurların arkasında, mühendisleri 126.000 dolara ödeyerek ödünç vermişlerdir. Boston, Austin, L.A., New York ve Washington D.C. dahil olmak üzere diğer teknoloji merkezlerinde yazılım mühendisleri ortalama 110.000 ila 120.000 dolar arasında ödenmektedir.

Yine de yüksek maaşların, yüksek kiralar ve Silicon Vadisi’ndeki artan geçim masrafları karşısında pek bir anlamı olmuyor. Hired’ın yönetici veri bilim kadını Jessica Kirkpatrick’in belirttiğine göre bilakis hayat pahalılığı faktörünü göz önünde bulundurursak San Francisco, yazılım mühendislerine en az ödeme yapan şehirlerden biri. Yapmış olduğu analize göre; Texas’ın büyümekte olan baş kentinde yapılacak her bir dolar harcama göz önünde bulundurulduğunda Bay Area’da yaşayan ve 198.000$ alan bir mühendisle Austin’de çalışan ve 110.000$ ücret alan bir mühendis  hemen hemen eşdeğer durumdalar. Benzer bir durum Avustralya’nın Melbourne kentinde yaşayan ve rölatif olarak 107.000$ gibi daha düşük bir ücret alan yazılım mühendislerinin San Francisco’daki 150.000$ maaşla çalışan mühendislerin durumları için de geçerli.

Aslında Hired’ın ifadesine göre şehir dışındaki adayları istihdam eden harici pazarlardaki başvuran sayısında oldukça yüksek bir yüzdelik artışı görülüyor. Kirkpatrick, Austin’deki iş tekliflerinin %60’ının Texas dışında yaşayan kişilerce doldurulduğunu söylüyor.  (Hired’a göre yeni bir şehre taşınmayı kabul eden adaylar, yerel adaylara oranla daha çok ödeme alıyorlar. Bu durum özellikle Avrupa’lı, Kanada’lı ve Asya’lı pazarlar içni geçerli. Söz konusu yerlerde yabancı adaylar, yerli emsallerinden %57 oranına kadar daha fazla ücret alıyorlar).

Önyargı maaşları nasıl etkiliyor

Önyargılar tabii ki yeni bir olay değil, indeed.com’da Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre teknoloji sektöründeki Amerikalı çalışanların dörtte biri cinsiyet, irk, yaş, din ya da cinsel eğilimleri nedeniyle ön yargıya maruz kaldıklarını hissediyorlar. Kadınların yaklaşık %29’u ayrıma maruz kaldıklarını belirtirlerken, bu oran erkeklerde %21 olarak belirlendi. Bununla birlikte Asya’lı ve beyaz olmayan çalışanların %32’si, beyazların %22’si ayrımcılık gördüklerini söylediler.

Yeni bir tespite göre, ayrımcılığın maaşlar arasında da vuku bulduğunu gösteriyor. Hired’ın tespitine göre beyaz emsalleriyle aynı seviye tecrübeye sahip siyahi yazılım geliştiricileri, yaptıkları mühendislik iş başvurularında 115.000$ alırlarken, beyaz adaylar 125.000$ alıyorlar.

Rakamlar Latin ve Asyalı yazılım mühendisleri için de bir nebze aşağı seviyede yer alıyor. Bu çalışanların maaşları 120.000$ ile 122.500$ dolar arasında değişiyor.

Genç adaylar da yaşça büyük adaylara oranla daha az ödeme alıyorlar. Daha yaşlı olan adayların maaşları 45 yaş itibariyle zirve noktayı görüyor ve sonrasında düşüş kaydediyor. Hired platformundaki iş başvurusu yapan 25-30 yaş arası adaylar, ortalama yıllık 102.000$ alırlarken 45 yaşındaki adaylar 140.000$ alıyorlar. Fakat 50-60 yaş aralığındaki adayların maaşları yıllık 130.000$’a kadar düşüyor.

Enteresan bir diğer analizde siyahi adayların beyazlara oranla belirgin olarak daha düşük maaş almalarına rağmen diğerlerine oranla platformda çok daha istekli göründükleri ve istihdam olunma oranlarının beyaz adaylara göre çok daha yüksek olduğu görülüyor.

Fakat aynı durum Latin ve Asya’lı adaylar için geçerli değil.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...