ABD Basra Körfezin’den Uçak Gemisini Çekti
Amerika’nın, Dwight D. Eisenhower carrier, uçak gemisi, 26 Aralik’da görev alanini terk edip Amerika’nin Virginia kentindeki Norfolk üssüne dogru yol almaya başladı.Normal şartlarda Dwight D. Eisenhower uçak gemisi yola çikmadan önce George H. W. Bush adında ki uçak gemisi ile değiştirilmesi gerekiyordu.Uzmanlar tarafindan George H. W. Bush adli uçak gemisi Subat 2017’de Virginia Norfolk üssüne varacagi tahmin ediliyor.
George H. W. Bush uçak gemisi 2015’in Haziran ayinda tamir ve bakım isleri için Norfolk’a sevk edilmişti.Her ne kadar tamir ve bakım isleri uzadığı için görev değişikliği’nin aksadiğını söylense de. Savunma bakanlığı ve diğer bazı askeri kaynakların, farklı beyanatları çelişkiye sebeb oldu.
ABD’nin Dwight D. Eisenhower uçak gemisi ile ilgili görev tanımlaması;
1.Askeri alanda Basra körfezin’de Irak ve Suriye’de bulunan İşid unsurlara’na yönelik, hava, kara ve denizden gelebilecek lojistik desteğin kesilmesi ve yine bu unsurların sözkonusu bölgede ilerleyişini durdurmaktı. Fakat bu konuda başarılı olamadığını hatta dünya kamuoyu nezdinde bu unsurlara yardım ettiği söylentiler arasında.
2.Siyasi anlamda ise Basra körfezin’de, Rusya,Çin,İran ve Kuzey Kore’ye karşı önleyici ve caydırıcı olarak varlığını sürdürmekti.
Bu süpriz karar Dünya kamuoyun’da aklıllara şu iki suali getiriyor;
1.Böylesine kritik bir zaman’da, Dwight D. Eisenhower uçak gemisi‘nin nöbet değişimi yapması beklenen, George H. W. Bush uçak gemisi’nin en yakın ihtimal ile 20 ocak’ta Trump görevi devralmasın’dan sonra dönüş emri alsa bile iki aylık bir boşluğun olacğı kesin. Fakat Trump’ın seçim kampanyaların’da dillendirdiği Ortadoğu politikaları’nın ABD ekonomisine büyük zararlar verdiği şeklindeki beyanatlar kafalar’da soru işaretleri bıraktı.
2.Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğün’de Suriyede sağlanan ateşkes anlaşması İşid’i kapsamıyor. Dolayısıyla Rusya,Türkiye ve bu iki ülkenin destekledikleri gruplar İşid ile mücadeleye devam edecekler. Suriye ve Irak’tan İşid unsurları’nın varlığını tamamen ortadan kalkana ve kalıcı barış sağlanana kadar Rusya ve Türkiye İşid’le mücadele etmekte kararlı. Bu durumda ABD, Rusya ve Türkiyenin yanında yer almamak adına ortadoğu’dan bulunan Dwight D. Eisenhower uçak gemisi’ni geçici olarak’mı geri çekti? Bu sualin cevabını 20 ocak’tan evvel öğrenmemiz imkansız.
Netice;
Her iki senaryo güncelliğini korumakla beraber, ABD ve Avrupa Suriye’de izledikleri politikalar sebebiyle , Rusya ve Türkiye karşı bir kaç adım geriye düştüklerini hatta politikaları’nın iflas etmek üzere olduğunu aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi anlayabiliriz.