Araştırmacılar, meyve sineklerinin uçuş kabiliyetleri arkasındaki gizemi çözdüler

Date:

Bu küçük böcekler şaşırtıcı derecede parlak ve çok hızlılar

Şimdiye dek bir meyve sineğini havadayken öldürmeye çalıştıysanız, bu küçük kundakçının elinizden kaçmak için ne kadar kurnaz olduğunu bilirsiniz. Sadece inanılmaz derecede çevik değiller, havada kendilerini itmek için 12 kas (her biri tek bir nöron tarafından kontrol edilirler) kullanıyorlar ve çok da hızlılar.

CalTech’teki bir ekibin çabaları sayesinde artık bu sineklerin nasıl bu kadar çevik olduklarının nedenini biliyoruz. Tüm olay bu küçük böceklerin kaslarında.

Memeli kanatları, boydan boya deriyle gerilmiş kanatlardan oluşmakta. Hepsinde omuz, dirsek, bilek ve parmak eklemleri ile bu tür yapıların gerektirdiği kas ve sinirsel işlem gücü bulunmaktadır. Bir böcek kanadının kutupsal zıttı muhteşem bir tasarımdır. Kanatları, güç ve yönlendirme kasları kümeleri tarafından yönlendirilen karmaşık bir “kanat menteşesi” tarafından kontrol edilen muhteşem yapılardır.

CalTech Üniversitesinden Postdoc Lindsay (bu araştırmayı ilk yapan kişi) bir konuşmasında şunları söyledi: “Böceklerin güç kasları, gezegendeki herhangi bir hayvanın güç kaslarından daha güçlüdür, ancak bu, böceklerin kanat hareketlerini tam olarak kontrol etmek için uygun olmadıkları anlamına geliyor; yani küçük yönledirme kaslarının içeriye girdiği yer.” İki tür yönlendirme kası vardır: Tonik kaslar, her kanat için sürekli küçük motor kontrolü olarak kullanılırlar ve sineklerin sert bir dönüş yapmaları veya u dönüşü yapmaları halinde devreye giren fazik kaslar.

Bu kasların birlikte nasıl çalıştığını anlamak için CalTech ekibi, kalsiyum varlığında parlayan bir protein üreten sinek kuşu yetiştirdi. Sinekler kas kasılmalarını başlatmak için kalsiyum kullanır, bu yüzden kasılma ne kadar güçlü olursa parlama da o kadar parlak olur. Daha sonra ekip, bu sineklerin rotasını değiştirmeyi sağlayan farklı görsel işaretler gösteren bir “meyve sineği uçuş simülatörü”ne bağladı. Uzun süren çalışmaların sonucunda ekip, meyve sineklerinin kanatlarının hava çarpışmalarını nasıl önlediklerini keşfetti.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...