Aktif sporcularda kas boşluğu ölçümü tekniği

Date:

Kas boşluğunun ölçülmesi tekniği oyuncuların geri dönüşünü hızlandırıyor

Araştırmalar, kas yaralanmalarının şiddetini ölçmenin ve futbolcuların daha hızlı harekete geçmesi için yardımcı olabilecek yeni bir yol buldu. İspanyol bilim insanları, etkilenen kaslar üzerinden bir akım geçirirken, ultrasonografi veya MR taramasından daha yumuşak doku hasarının oldukça net bir görüntü verdiğini söyledi. Bu, kulüplere yaralanma, işten çıkarma süreleri hakkında bir fikir verebilir. Bu teknik, FC Barcelona’da 18 profesyonel futbolcunun yaralanması üzerine test edildi. Kas boşluğunun ölçülmesi tekniği oyuncuların geri dönüşünü hızlandırıyor.Kas boşluğunun ölçülmesi tekniği oyuncuların geri dönüşünü hızlandırıyor

İskelet kası yaralanmaları, tüm yaralanmaların %30’unu oluşturmakta ve rekabet ortamında olan sporcular arasında özellikle futbolda yaygın olarak görülür. Catalunya Politeknik Üniversitesi’ndeki çalışma, sporcuların tekrar ne zaman uyum sağlayamaya başlayacağı konusunda net bir fikir edinmenin zor olduğunu söyledi. Bunun nedeni, “kas boşluğu” ya da kas hasarının mevcut yöntemlerle kolayca ölçülmemesidir. Tam burada kas boşluğunun ölçümü için gereken çalışmaları yapmaya başlayan bilim insanları bazı araştırmalar yapmaya başladılar. Sonunda bilimsel bir teknik geliştirdiler.

FC Barcelona’nın önde gelen sporcu doktoru Dr. Javier Yanguas yeni tekniğin özelliklerini şöyle anlattı: “Teknik, yaralı kasların bozulmuş yumuşak doku yapısının miktarını belirlemek için ultrasonografi veya MR görüntüsünü destekleyebilir. Ayrıca bu ucuz ve karmaşık olmayan bir yöntem” dedi.Kas boşluğunun ölçülmesi tekniği oyuncuların geri dönüşünü hızlandırıyorÇalışma, beş yıl boyunca 18 FC Barcelona oyuncusunun 22 kas yaralanmasında uygulandı.
Araştırmacılar, futbolcuların yaralanmalarının meydana gelmesinden kısa bir süre sonra, ve ardından maça geri döndüklerinde ölçümler yaptılar. Sonrasında ise onları sağlıklı kaslarla karşılaştırdılar. Sonuç olarak, yaralanmaları iki ayrı gruba ayırmayı başardılar; yaralanmanın ciddiyetini ve ardından oyuncuların kasları kurtarma süresini değerlendirdiler.
Dr Yanguas, “Yaralanma ve sporcuyu yeninden oynatma zamanının prognozu, diğer şeylerin yanı sıra yaralanmanın ciddiyetine de bağlı olacaktır. “Yaralanma sınıflandırması yanlış yapılıyorsa bu tespit tamamen yanlış olur.” ifadelerini kullandı. Bu yapılan araştırma ve tekniğin detayları Araştırma Fizyolojik Ölçüm Dergisinde yayınlandı.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...