Alzheimer, Parkinson ve Huntington Hastalıkları Arasında Bağlantı Var mı?

Date:

Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarının nedeni anormal bir protein mi sorusu akılları karıştırıyor?

Araştırmacılar, bu üç nörolojik hastalıkla ilişkili beyin hasarına neden olabilecek anormal proteinlere odaklanıyor. Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarının nedeni anormal bir protein mi sorusu akılları karıştırıyor?

Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarının nedeni anormal bir protein mi sorusu akılları karıştırıyor?
Normal Birey Beyni- Alzheimerlı Birey Beyni Fiziksel Durumu

Bir grup araştırmacı bu sorun üzerine odaklandılar. Eğer çalışma başarıya ulaşırsa, araştırmaları tanı araçlarına ve bu ölümcül nörolojik rahatsızlıkların üçünde de kullanılabilecek yeni tedavilere ön ayak olabilir. Chicago Loyola Üniversitesi  bilim insanlarının araştırmaya yönelik bulguları, Acta Neuropathologica dergisinde geçtiğimiz ay yayınlandı.

Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarının nedeni anormal bir protein mi sorusu akılları karıştırıyor?
Normal Birey- Huntington’lu Birey Beyninin Fiziksel Durumu

Loyola Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Edward Campbell yaptığı açıklamada, “Olası bir terapi, beyin hücresinin bir yığın protein ve vezikülünü bozma kabiliyetini artıracaktır.” Bunu bir hastalığın içinde yapabilirsek, terapinin diğer iki hastalıkta da etkili olacağı konusunda iyi bir bahse girmiş olacağız. ”

Parkinson
Normal Birey- Parkinsonlu Birey Beyni Fiziksel görünümü

Bilim insanlarının keşfi

Nörodejeneratif hastalıklar temelde beyindeki hücrelerin ölümünden kaynaklanır. Alzheimer hastalığında bu imha öncelikle hafızayı yok eder. Parkinson ve Huntington’da ise, öncelikli olarak hareketi etkiler. Bu efektif farklılıklara rağmen, Loyola araştırmacıları, üçlü hastalıklar arasında birbirlerine bağlı ortak bir ip bulmuş olabileceklerini söylüyorlar. Önceki araştırmalar üç hastalığın tümünde, anormal şekilde katlanarak artan proteinlerin beyin hücrelerinde kümeler oluşturduğunu ileri sürdü.Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarının nedeni anormal bir protein mi sorusu akılları karıştırıyor?

Her üç hastalıkta da farklı proteinler söz konusudur. Alzheimer’da, tau. Parkinson’da, alfa-sinüklein. Huntington’da huntingtin. Loyola araştırmacıları, bu farklı proteinlerin beyin hücrelerine girdiklerinde aynı şekilde davrandıkları sonucuna vardı.

Bu proteinlerin veziküllerinin, zarların içine kapatılan küçük bölmeleri istila ettiklerini söylediler. Proteinler bu membranlara zarar vererek hücrenin sitoplazmasını istila etmelerine ve daha fazla tahribata neden olmasına sebep olur. Araştırmacılar, hasarlı hücrelerin onları parçalamak için rüptüre vezikülleri ve protein kümelerini toplamaya çalıştıklarını söyledi. Bununla birlikte, proteinler bozulmalara karşı dirençlidir.

Campbell, “Hücrenin proteinleri parçalamaya çalışması, bir miktar tırnak sindirmeye çalışan mideye benziyor” dedi.Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarının nedeni anormal bir protein mi sorusu akılları karıştırıyor?

Araştırma hastalıkların tedavisinde bir atılım sağlayacak mı?
Alzheimer Derneği’ndeki küresel bilim girişimlerinin direktörü James Hendrix: Üç hastalıkta da farklı proteinler bulunuyor ve beyinde farklı etkilere sahip olmasına rağmen hala bazı ortak özellikleri var, dedi. Durumu araba, uçak ve teknelerin motorlarını incelemeye benzetti. Her ne kadar farklı ulaşım araçları olsalar da, yine de benzer özellikte motorlara sahipler.

Hendrix:”Bu alanda yapılan bir keşif, başka bir alanda da devrim yaratabilir. Beyin her şeydir”. ifadelerini konuşmasına ekledi.Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarının nedeni anormal bir protein mi sorusu akılları karıştırıyor?

Geçen ayın sonlarında, Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC), 1999 ve 2014 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Alzheimer hastalığından ölüm oranının yüzde 55 arttığını açıkladı. Buna ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 50.000 kişiye her yıl Parkinson teşhisi konuyor. Hastalıkla şu anda yaklaşık 500.000 Amerikalı savaşıyor. Huntington genellikle 30’lu ve 40’lı yaşlardayken insanları rahatsız etmeye başlar. Çoğu kişi tanının konulmasının ardından 15 ila 20 yıl sonra hayatını kaybeder.

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...