Kurutulmuş meyve sağlıklı mı değil mi?

Date:

Kurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?

Kurutulmuş meyve, meyvenin su içeriğinin çoğunun özümlenmesi sürecinden geçerek oluşturulur. Yiyeceğin geri kalanını sağlam tutar ve böylece besin değeri oldukça yüksektir. Lezzetine de lezzet katar. Ancak; Kurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?Kurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?

Çoğu uzman, uygun porsiyonlarda yenildiği sürece kurutulmuş meyvenin mükemmel bir besleyici özellikte tercih olduğunu kabul eder. Aslında son çalışmalar, kurutulmuş meyve yemenin sağlıklı bir diyetle ve obezite düzeyinin düşürülmesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Elbette, taze ve işlenmemiş meyve her zaman en iyi seçimdir. Fakat meyve çeşitleri arasında seçim yaparken, kurutulmuş meyve hala meyve suyundan daha iyi bir seçenek.Kurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?

Kurutulmuş meyvenin sağlık açısından artıları ve eksileri
Kurutulmuş meyve, diyetinize lezzet, çeşitlilik ve besin eklemek için mükemmel bir alternafif olacaktır. Bunu göz ardı etmemelisiniz. Yine de birkaç uyarı diyetisyenlerin uyarıları arasında bulunuyor. Kurutulmuş meyve tüketiminin beslenme açısından büyük avantaj ve dezavantajlarına göz atalım.

Kurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?Artıları

Kurutulmuş Meyvenin Avantajları
Çok yüksek oranda lif içerir
Antioksidanlar içerir
Bir çok besin ögesi içerir
Depolaması, taşıması ve yemesi zahmetsiz, kolaydır
Lif: Kurutulmuş meyve, işlenmemiş meyvelerde bulunan bol miktarda lifi yoğunlaştırır. Lif, sağlığınızı belli oranda iyileştirir.

Yeni tüketmeye başlayanlar için lif:

Bağırsak sağlığını iyileştirir
Kolesterolü düşürür
Kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olur
Sağlıklı bir kilo vermede, kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olur
Antioksidanlar: Antioksidanlar, hücrelerinizi kalp rahatsızlığı, kanser ve diğer hastalıklara neden olabilecek serbest radikallere karşı korur. Çalışmalar kurutulmuş meyvenin bütün meyve kadar antioksidan içerdiğini gösteriyor.Kurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?

Besinler: Lifin yanı sıra, kurutulmuş meyve sağlıklı bir diyet ve yaşam için vazgeçilmez. Yüksek seviyede vitamin ve besin ögesi içerir. Yediğiniz meyve türüne bağlı olarak, bu besinler şunları içerir:

Vitamin A, Vitamin K, Potasyum, Demir, Magnezyum
Erişilebilirlik: Kurutulmuş meyveler uzun raf ömrüne sahiptir ve yoğun bir günde bir atıştırma yapmanız için oldukça güzel bir alternatiftir. Taze ananas veya elmayı taşımanız pek mümkün değil ancak bunların kurutulmuş meyve dilimleri halini küçük bir çantada taşıyabilirsiniz.

Eksileri

Kurutulmuş Meyve Dezavantajları
Konsantre şeker ve kalori
Şeker ve koruyucular eklenebilir
Işlenmemiş meyve kadar sağlıklı değildirKurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?

Konsantre şeker ve kalori: Bazı beslenme uzmanlarının kurutulmuş meyve konusunda dikkatli olmamızı söylemelerinin en büyük nedeni, porsiyon boyutlarının daha fazla kalori ve şeker taşımasıdır. Örneğin, bir bardak taze yaban mersini yaklaşık 85 kaloriye, bir fincan kurutulmuş yaban mersini ise yaklaşık 500 kaloriye sahiptir. Kuru meyve söz konusu olduğunda, ne kadar yediğinize dikkat etmeniz gerekir. Kaloriyi dengelemek için onu fındık gibi diğer sağlıklı gıdalarla eşlemeniz gerekebilir.

Şeker ve koruyucular eklentisi: Marketten alınan paketli kurutulmuş meyveler ekstra şeker gibi ilave maddeler içerebilir. Eklenen şekerler kilo artışına, diyabet riskinde artışa ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Kuru meyveleri paketlerinde korumak için sıklıkla kullanılan sülfitler, astım atakları ve migren ile bağlantılı olabilmektedir.Kurutulmuş meyve ne derece sağlıklı?

Daha az sağlıklı seçenek oluşu: Günün sonunda, kurutulmuş meyve, taze meyvenin yerini alamaz. Taze meyvenin lifi daha iyi bir bütünlük ve su içeriğine sahiptir. Bu, taze meyve parçalarını daha fazla dolgulu yapar ve sindirim sağlığınız için daha etkilidir. Bazı durumlarda uygun şartlar sağlanmadığında besin maddeleri kurutma işlemi sırasında da besin değerini kaybedebilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...