TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ana yükleniciliğinde yürütülecek olan “Türk Genel Maksat Helikopteri Programı” kapsamında;
TUSAŞ T 70 Kara Şahin Genel Maksat Helikopteri için, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ana yüklenici TUSAŞ, ana alt yüklenici Sikorsky Aircraft ve diğer yerli alt yüklenici firmalar arasında, ABD ihracat lisanslarına müteakiben, sözleşmeler imzalandı. Anılan sözleşmeler ile program yürürlüğe girdi. 21 Nisan 2011 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin, 2007 yılından bu yana devam eden Türk Genel Maksat Helikopteri Projesi İhalesi, sözleşme müzakerelerine Amerikan Sikorsky firması ile başlanması kararına müteakip, müzakereler nihayetlendirilmiştir. 21 Şubat 2014 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında 109 adet T 70 helikopterinin TUSAŞ tesislerinde üretilmesine ilişkin sözleşme imzalanmıştır.
TUSAŞ T 70 Kara Şahin Genel Maksat Helikopteri Sözleşme bedeli yaklaşık 3.5 Milyar ABD Doları
TUSAŞ T 70 Kara Şahin Genel Maksat Helikopteri, programı ile ülkemizin genel maksat helikopter ihtiyacı karşılanmış olacak, Türk endüstrisi, askeri ve sivil alanlarda yurtiçi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol alacaktır. T 70 helikopterlerinden, altı farklı kullanıcı (Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü) için iki ayrı konfigürasyonda, toplam 109 adet üretilecektir.
Tamamı TUSAŞ tesislerinde üretilecek olan;Sikorsky S 70i helikopterlerinin Aselsan ürünü modern aviyonik sistemler ve TEI tarafından üretilecek T 700-TEI-701 motorları ile donatılması sonucu oluşturulacak.
Ana yüklenici TUSAŞ, T 70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm önemli yapısal parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; Aselsan, temel aviyoniklerin geliştirilmesi ve entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), T-700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirecek.
Ayrıca TAİ/TUSAŞ, Helikopter modernizasyonu kapsamında, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait;
Dört adet S 70 Black Hawk helikopterinin aviyonik modernizasyonunun gerçekleştirildiği “YARASA Programı” bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilmiş en kapsamlı yazılım entegrasyonudur.Yapılan çalışmalar ile helikopter üzerinde mevcut seyrüsefer, haberleşme ve görev ekipmanlarının sayısalları ile değiştirilmesine ilave olarak; kayan harita, hava radarı, kaska entegre gece görüş sistemi, kızıl ötesi hedef tespit sistemi (FLIR) ve yedek yakıt tankı entegrasyonları başarı ile gerçekleştirilmiştir. Helikopterler üzerindeki muhtelif aviyonik teçhizatın birbirleri ile entegre ve senkronize şekilde çalışmalarını temin eden görev yazılımı üç milyon satırdan daha fazla bir hacme sahiptir.