Uçaktan korkanlar ne yapmalı?

Date:

Uçma korkusu nedir ve Uçaktan korkanlar ne yapmalı

Modern zamanın insanları gibi, uçuş konusundaki ilişkimizde son yüzyılda dramatik bir şekilde değişti. Hava seyahati, lüksten çok sıkça ve dünyanın her yerinde yaygın bir biçimde kullanılan ulaşım moduna geçti. Dünyadaki en büyük uçaklar ile Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, her gün yaklaşık 100.000 uçuş yapılıyor. Dünya genelinde 3.7 milyar yolcunun 2017′ de uçacağını tahmin ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri’ nde Ulaştırma İstatistikleri Bürosu (BTS), 2016 yılında 8.6 milyon uçuş gerçekleştirerek, yaklaşık 718 milyon yolcunun hava ulaşımını kullandığını ve bunun en yüksek uçuş oranı olduğunu ifade etti. Sizde uçaktan korkuyorum ne yapmalıyım diyorsanız, önce bu uçma korkusu nedir ve bu korku neden meydana gelir öğrenelim.

Hava seferleri son yıllarda hem frekans hem de genel emniyet açısından artmıştır. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) göre, milyonda meydana gelen 2.8 kazanın (2016 kazası), yakın tarihteki en düşük havayolu kaza oranı. Uçaktan korkanlar ne yapmalı diyenler için Journal of Transportation Economics dergisinde yayınlanan bir rapora göre, hava yolculuğu, diğer ulaşım yollarının hepsinden daha güvenlidir. Bu araçlar:

-Arabalar
-Feribotlar
-Metrolar
-Trenler
-Otobüsler

Uçma korkusu nedir ve bu korku neden meydana gelir?

Tüm bu araçların yaygın olarak kullanılıyor olmasına rağmen, sürekli seyahat eden bir kişiyi bile biraz tedirgin eden bazı yolculuk anları var. Tekerleklerin asfaltta yokuş aşağıya doğru hareket etmeye başlaması veya türbülansa kapılmak, kol dayamalarını otobüste biraz sıkı tutmak oldukça sık rastlanan seyahat sıkıntılarındandır. Hareketsiz ya da huzursuz hissettiren bu anlar genellikle kısa sürelidir ve zihinsel olarak başedildiği an geldiğinde geçerler. Yani uçmaktan korktuğunuz sürece (aviophobia) bu korkuyu yaşarsınız. Aviophobia’ lı insanlar uçma konusunda köklü, sürekli bir korkuya sahiptirler ve bu da kısa bir tedirginlik hissinden çok daha fazladır. Peki uçaktan korkanlar ne yapmalı

Uçak korkusunun sebepleri ve uçaktan korkanlar ne yapmalı

Uçaktan korkuyorum ne yapmalıyım diyorsanız, öncelikle uçuş korkunuza neyin katkıda bulunduğunu tespit ederek başlamalısınız. Tek bir şeyin doğrudan etkisi veya farklı faktörlerin bir kombinasyonu bu korkunuzun kaynağı olabilir. Doğrudan etki, yaşadığınız ve özellikle kötü bir canlandırmayı zihninizin kaydetmiş olması olabilir. Buna kötü bir uçuş tecrübesi, travmatik bir uçuş olayı veya havacılık olayı yaşayan birinin tecrübelerini dinlemiş olmak örnekleri verilebilir. Kontrol altında hissetmek yaygın bir kaygı tetikleyicidir ve aviophobia‘nın ortak sebeplerinden biridir. Hayatta bazı şeylerin ellerinden gelmediğini fark edebildikleri bir korku istasyonudur. Uçuş anında bu istasyon sığınak olur ve korkunun esiri olurlar.

Uçaktan korkanlar ne yapmalı?

Dolaylı etkide ise, Klostrofobi, aviafobiyi tetikleyebilecek başka bir durumdur. Bir düzlemdeki uçak kabini sıkı, kalabalık bir alandır ve kalkış sırasında, heyecan arttıkça özellikle özgürlüğün sınırlandığını kişiye hissettirebilir.

Uçaktan korkuyorum ne yapmalıyım?

1. Sizi korkutan etkenleri bulun

Neyin sizi korkutduğuna ve kaygı hissetmenize neden olduğunu bulmaya çalışın. Amacınız, belirli nedenleri tanımlamak, böylece nedenini bildiğinizde korkunuzu yönetebilirsiniz. Sizi neyin engellediğini öğrenmek, onu yok etmenizi kolaylaştırır.

2. Endişelerinizi bekletin

Genellikle uçuşunuz sırasında hissedecekleriniz için yoğun endişe duyuyorsunuz, ancak bu uçuşta nasıl hissedeceğinizin kesin bir öngörüsü değildir. Genellikle endişeleriniz çok daha büyüktür.

3. Tehlikeden korkuyu ayırın

Kaygınızı tehlikeden ayırmak genellikle zordur, çünkü vücudunuz her ikisine de aynı şekilde tepki verir. Korkunuzu endişe olarak etiketlediğinizden emin olun. Korku, düşüncelerinizin daha fazla ortaya çıkma ihtimalini oluşturduğunu ve aslında tehlikede olmadığınızı hatırlayın.

4. Kaygılarınızla savaşın

Kaygı, sizi güvende olduğunuzda tehlikede olduğunuzu düşünmek için sizi kandırır. Bu örneklerin içindeki içgüdüsel duygularınız size her zaman kaçınmanızı söyleyecektir, ancak bu hisleri takip ederseniz, endişenizi her zaman güçlendirirsiniz. Kural olarak, endişeli duyguların size yapması gereken şeyin tam tersini yapın. Kaygı size ne söylüyorsa savaşın.

5. Her uçuşta beyninizi endişelerinize karşı eğitin

Maruz kalma, fobinin üstesinden gelebilmenizin etkin maddesidir. Her uçuş bir sonraki uçuşu kolaylaştırmanıza imkan sunar. Amacınız, sizi engeleyen endişelerinize karşı daha az duyarlı hale gelmek için beyninizi yeniden eğitmektir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...