Zeki, çevik ve başarılı sporcuların 5 temel zihinsel niteliği

Date:

Akıl sağlığı

Bu haberimizde yaptığınız sporu, koşu sporu temelinde ele alarak motive edici temalar ve olumsuzluklardan korkmadan nasıl ilerletebileceğinize dair bir takım ipuçları paylaşıyor olacağız. Aslında her ne amaçla yapıyor olursanız olun, her spor bir oyundur. Belirli bir strateji yani akıl sağlığı ve dayanıklılık yani beden sağlığı ister. Bu temelde en önemli olan şey: Akıl sağlığı

Akıl sağlığı hakkında pek çok şey söyleyebilir, söylenenleri de aynı zamanda çürütebiliriz. Aklımız bu işe yarar. Olmak ya da olmamak… Temelde ise…
Zihin her şeydir. Bunu beyninizin bir köşesine yazın. Zihniyetiniz, rekabetçi başarı veya başarısızlığınızı güçlü bir şekilde belirleyebilen maddi olmayan X faktörü olarak düşünülmelidir. Sizin algıladığınız gerçeklik her zaman zihniyetinizin son ürünüdür. Fakat zihniyetin gözden kaçırılmış bir yönü şudur: zihniyet, kişinin kim olduğunun gerçek bir yansımasıdır. Başka bir deyişle, sahip olduğunuz ve temsil ettiğiniz kişisel nitelikler, zihinsel bakış açınızı tamamen etkiler. Spor açısından bakarsak, bir futbolcu ile ekstrem dağ sporu yapan bir dağcının başarı, başarısızlık, kendini gerçekleştirebilme algıları ve zihniyeti apayrıdır.

Bunu aklınızdan çıkarmadan, oyun gününüz için en iyi zihin durumunuzun belirlenmesi gerçekten bu önemli kişisel niteliklerin bir araya gelmesiyle ilgilidir. Herkes farklı bir kişiliğe sahip olsa da, neredeyse tüm başarılı sporcularda ortak 5 temel zihinsel olgunun bulunduğu görülmüştür:

Akıl sağlığı nitelikleri

1-Kararlılık (İnatçılık)
2-Olumlu Gerçekçilik
3-Tevazu
4-Hassasiyet
5-Pişmanlık duymamakAkıl sağlığı[irp][irp posts=”11980″ name=”Yapay kanın seri üretimi gerçekleşebilir”]

1. Kararlılık (İnatçılık)

Bir işte kalıcılık yalnızca her zaman öne çıkmaya devam etmenin kalitesini gösterir. Gerilemeden bağımsız olarak devam etmeninde. Sonuna kadar devam etmek. Gerçek kalıcılığı gösteren en güzel örneklerinden birini de efsane boks filmi Rocky II’den hatırlatalım. Gerçekten unutulmaz bir sahnede, Duke, Rocky’nin rakibinin antrenörü Apollo Creed, Apollo’ya neden tekrar Rocky ile savaşmaması gerektiğini anlatıyordu: Kesinlikle dayak yediğinde bile amacımızın peşindeyim. Acı yok Rocky! Hatta bu söz dillere pelesenk olmuş bir tabu haline gelmiştir. Kararlılık ve inatla hedefe ulaşma yolundakilere klavuz niteliğindedir.

2. Olumlu Gerçekçilik

Olumlu olmak, doğru zihnin ayrılmaz ve içsel bir yönüdür. Ancak, pozitifliğini bazı zamanlarda gerçekçilikle de örtüştürmek oldukça önemlidir. Hiç kimse %100 oranında pozitif değildir. Herkesin hayatta yapmayı sevmediği ya da kaybetmekten korktuğu için yapmaktan çekindiği şeyler vardır. Bu da kişiyi negatif yapmaz.

Örneğin, bir spor ortamında, genellikle bedeninin acı çektiği zaman kötü işaretleri dinlemeyen atletlerde pozitiflik kendini gösterir. Bırakmak yerine, bu duyguları göz ardı ediyorlar çünkü onları bir olumsuzluk biçimi olarak görüyorlar. Egzersize devam ediyorlar ve neden kendilerini incittiklerini yalnızca merak ediyorlar. Bu tür durumlarda, gerçekçi olmanız ve ne zaman geri çekileceğini bilmeniz halinde bugünün savaşını kaybedebilirsiniz, ancak nihai sonuç olumludur. Bugün kazanmak için uzun vadede kendinize zarar verme pahasına asla bir işi, sporu, aktiviteyi gerçekleştirmemelisiniz. Zihinsel ayarlamalarınızı doğru yapmalısınız.

3. Tevazu

Alçakgönüllülük, gelişmeye devam etmek için aç kalmak anlamına gelir. Alçakgönüllü bir kişi, zihnine sessizce güvenen, ancak her zaman güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmede gerçekçi olan kişidir. Alçakgönüllü bir kişi, yeteneklerini daha iyi değerlendirebilir ve kendini çoğu kez yardıma ihtiyaç duymadan yönlendirebilir. Alçakgönüllülüğü kendinizde uygularsanız, içten motive olmuş bir kişi olursunuz. Kendinize bir iyilik yapmanız ve gelişmeniz için değil. Aynı zamanda bir atlet ve bir birey olarak büyümeye devam etme arzunuzu ilerletmeniz içinde gerekli bir kaynaktır. İçsel dengenizi sağlamaya yardımcı olur.

4. Hassasiyet

Savunmasız olmak kurşunu bile tanımayan bir zihniyetle ilişkilendirilen bir nitelik değildir. Savunmasız bir kişi başarısızlıktan veya başkalarıyla bu hataları paylaşmaktan korkmayan kişidir. Hassas kişiler, başarısızlıklarından, başarıdan daha fazla şey öğrendiklerini fark eder. Eğitim veya yeni fikirleri denemek için açık fikirli bir yaklaşım benimsemekten korkmazlar. Yani sonsuz bir gelişim gösterirler. Yaşlanma ya da hedefleri genişledikçe değişme ve gelişme ihtiyacını kabul ederler ve kendilerinden en iyi şekilde yararlanmak için yardım aramaya razıdırlar.

5. Pişmanlık duymamak

Çoğu sporcu için müsabaka öncesi ve sonrası bir takım şeyleri yapsaydım ya da yapmasaydım gibi olaylar zihinlerde belirebilir. Bu oldukça sıradan bir durumdur. Önemli olan bunu pişmanlık düzeyine getirmeden ders almaktır. Aynı hatayı bir kez daha yapmamak, kendinden kaynaklanabilecek diğer olası hataları keşfetme yoluna götürür. Ki bu harika bir şeydir.

Aynı zamanda doğrudan Pişmanlık Şehrine giden bir zihniyet kaybetmeye mahkumdur. Pişmanlık, güçlü ve yıkıcı bir insan duygusudur. “Savunmasız kişiler, başarısızlıktan, başkaları ile başarısız olmaktan veya paylaşmaktan korkmayan, başarıdan çok başarısızlıklardan daha fazla şey öğrendiklerini fark eder.” Hazırlanmakta ve yarışırken, “Hedefime ulaşmak için istekli olduğum her şeyi yaptığımdan emin miyim, memnun muyum?” diye sorarak cesaret göstermelisiniz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...