Google Gboard akıllı klavyesinde önemli güncellemeler

Date:

Yeni klavye uygulaması Gboard

Google yeni klavye uygulaması Gboard ’a önemli bir güncelleme getirdi. Bir dizi yeni özellikle daha az yazarak, daha etkin ve hızlı biçimde iletişim kurmanızı hedefleyen güncelleme, tahmin edeceğiniz üzere makine öğrenimi kullanılarak yapılmış. Yeni versiyonda öneriler sunulacak, hatalar düzeltilecek. Son kullanıcılar tüm bu yenilikleri görünür bir özellik olarak görecekler. Yazı yazılan yerde artık kelime önerileri değil, cümle önerileri belirecek.

Yeni uygulama aynı zamanda ekranda emoji çizerek konuşmanıza eklemenizi de sağlıyor. Bunun yanında bir de kart arama özelliği de güncellenmiş.

Bir Emoji Çiz özelliği

‘Bir Emoji Çiz’ özelliği oldukça eğlenceli olacak gibi görünüyor. Fakat yazma kullanımı daha eksantrik. Google’ın söylediğine göre ekranın hemen yanında bulunacak olan bir emoji çiz butonuna tıklayarak dilediğiniz çizimleri yapabileceksiniz. Gboard yapmaya çalıştığınız emojiyi otomatik olarak algılayacak ve çizmek istediğiniz olası emojileri önerecek. Bakalım sıradan emojilerden sonra bu özellik nasıl olacak.

Yeni Klavye uygulaması Gboard
Emoji çizimi

Google’ın yeni özelliği göstermek için yaptığı sunumda kaba taslak olarak çizilen kulaklı yüz ifadesi, kedi yüzleri, canavar yüzü, dans eden kızlar (tavşan kulaklı) ve diğer emoji arama sonuçlarına dönüşmüştü. Enteresan olan bir başka şey, siz çizmeye devam ettikçe, emoji arama sonuçlarının da düzenli olarak yenilenmesi. Yani çalışmanızın bitmesini beklemeden, sürekli olarak önerilerde bulunuyor bu özellik. Hatta ilk dairenizin çizimini yaptıktan sonra, ekran yuvarlak biçimli temel emojilerle doluyor.

Aslında Google’ın çizimleri tanımaya yönelik bu özelliği yakın zamanda geliştirilmişti. Nisan ayında ‘AutoDraw’ özelliğini uygulamaya koyan Google, yaptığınız karalamaları daha profesyonel görünümlü şekillere ve diğer objelere dönüştürüyor.

Klavye uygulaması Gboard
Çoklu seçme özelliği

Deyim önerisi

Ek olarak kelime önerilerinin yerine şimdi cümle önerileri var. Bir çok modern klavyeden tanıdığımız kelime önerileri, yeni Gboard’da yerini olası cümle önerilerine bırakıyor. Örneğin ‘bekliyorum’ yazdığınız zaman Gboard öneri olarak ‘görüşmek üzere’ ya da ‘selamlar’ gibi önerilerde bulunuyor. Gboard’un bu yeteneği, makine öğrenimi kullanımından ileri geliyor. Bir dildeki olası kullanımları bilen klavye, hangi kelimelerin diğer kelimeleri takip edebileceği hakkında bilgi sahibi. Dolayısı ile yazdığınız kelimeden sonra ne yazabileceğinizi tahmin edebiliyor.

Fakat tabii bu özellik şu an itibarile sadece İngilizce ile sınırlı. Diğer diller için desteğin zaman içerisinde geleceğini söylüyor Google.

Arama güncellemesi

Son olarak da Arama özelliğinden bahsedelim. Bu güncelleme ile aynı zamanda geliştirime tabi tutulan arama özelliğiyle uygulama klavyeden yaptığınız aramalar esnasında çoklu sonuçlar gösterecek. Aynı zamanda arama kartları da daha etkileşimli olacaklar. Bir kartın üzerine tıkladığınız zaman Haritalar, bir işletmeyi ara ya da bir YouTube videosu seyret gibi seçeneklere tıklayabileceksiniz.

Dil desteği

Son olarak da dil desteğinden bahsetmek gerekirse, uygulama artık 200’ün üzerinde dil desteği sunuyor. Azerbaijani (Iran), Dhivehi, Fransızca (Belçika), Hawaiice, Maorice ve Samoan gibi dillerde öneriler ve mimikle yazma gibi özellikler bulunurken, daha sade versiyonunda Dzonkha, Ewe, Navajo, Tsonga ve K’iche gibi diller de destekleniyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...