Trump korkusu, internet arşivinin Kanada’da yedeklenmesine yol açtı

Date:

Trump korkusu, internet arşivinin Kanada’da yedeklenmesine yol açtı

İskenderiye Kütüphanesi yandığında, dünya kültürel bilgi ve tarihe dair önemli bir parçasını kaybetti. İnternet arşivcisi ve archive.org kBrewster Kahle da, Donald Trump rejiminin tam olarak böyle bir felakete sebep olacağını düşündüğünden, ünlü dijital kütüphanesi olan archive.org ‘un bir yedek kopyasını şu an Kanada’da oluşturmakta.

Her seçim döneminde sonuçlardan ötürü hüsrana uğrayan seçmenlerin yaptığı Kanada’ya taşınma şakası artık herkesin malumu. Ancak Kahle’ye göre dijital kitaplar, gazeteler, televizyon yayınları ve websitelerinden oluşan koleksiyonunun yedeğini yeni Kanada serverlarına almak bir şaka değil, aksine zorunluluk.

TechCrunch’a konuşan Kahle “Seçimler anketlerin öngördüğünden beklenmedik bir yöne doğru ilerlemeye başladığında, seçim kampanyası ile alakalı sürece ait kayıtların hepsine sahip olduğundan Televizyon Arşivi’ne Trump’ın internet, konuşma özgürlüğü ve basın özgürlüğü gibi konular hakkındaki pozisyonunu öğrenmek için baktık.” dedi.
“Bu, biliyorsun, dramatik bir durum.” diye güldü. “Bu noktada,  zannedersem başkanın senin için yapacağını söylediği şeyle alakalı olarak ihtiyatlı davranman mantıklı olur.”

İnternet arşivini engelleyici olası kanunlara karşı önlem aldık

Trump, bazen internetin bazı bölümlerini kapatmayı ve gazetecilere karşı dava açmaya yönelik boşa çıkarma yasalarını genişletmeyi önerdi ki Kahle, her iki durumun da dijital kütüphane için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor. İnternet Arşivi Çin’de engellendi ve daha önce de Hindistan ve Rusya’da engellendi. Arşivin ikinci bir kopyasını oluşturmak, olurda Trump kaldırmaya karar verdiğinde, içeriğini korumaya yardımcı olabilir.

“Verileri güvende tutmak; bunun için işte kopyalar oluşturuyorsunuz, “dedi Kahle. “Büyük ölçekli koleksiyonların canlı tutulması fikri, ciddi derecede uğraş ve bilginin evrensel erişimine olan ilgiyi gerektiriyor. İşte bu, gerçekleşmesine yardımcı olmak için kendimizi adadığımız uğraş, ve tarihsel olarak bu bir norm değil” dedi.

İnternet Arşivi’nin Kanada kopyasına ilişkin basın bültenleri, sanki Kahle 9 Kasım’da uyanmış da mevcut duruma göre o an karar verip işe girişmiş gibi gözükmesine neden olduysa da, Kanada’daki çalışma aslında uzun yıllardır sürüyor. Trump’ın seçilmesi ise bu süreci sadece hızlandırdı ve Kahle için kesinlikle tek ilham kaynağı değil.

Kahle, “Yine de bu yönde ilerlemeye çalışıyorduk ve şimdi mantıklı geliyor” dedi. “Mevcut koleksiyon sayısını artırma fikri, değişen şey işte bu” diyor. İnternet Arşiv Kanada, yaklaşık on yıldır kitapları dijital ortama aktarmak için ortak kütüphaneler ile birlikte çalışıyor ancak yeni proje, San Francisco merkezli kütüphanenin verilerini kopyalama sürecini de içeriyor. Kahle, projenin yaklaşık 5 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor ve şu anda da maliyeti karşılamak üzere bağış topladığını belirtiyor. Kanada sunucularında depolanacak veri miktarına bakıldığında, Kahle bunun kolay olacağını düşünüyor.

Kahle’nin söylediğine göre, Trump’ın 2008 ve 2012 tarihli başkanlık kampanyalarının web sitelerini ve televizyon röportajlarının tam metinle aranabilir transkriptlerini içeren İnternet Arşivi tarafından saklanan veriler de içeriğin kontrolüne önem veren Trump için çok önemli. “Sahte haberler gelmesini önlemek için yapacak bir işimiz olduğunu düşünüyoruz” dedi. “En azından olanları söylemeyi kolaylaştıralım. En azından gerçek bilgiye ulaşmayı kolaylaştıralım. “

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...