Çarpışmalara dayanıklı yeni quadcopter tasarımı

Date:

Böceklerden ilham alarak tasarlanan quadcopterler çarpışmalara karşı oldukça dayanıklı

İsviçre Üniversitesi EPFL’den bir grup biyomimikri araştırmacısı, böceklerin esnek yapılarından esinlenerek modellenmiş, yumuşak ve çarpmalara karşı dayanıklı bir drone tasarımı geliştirdi. Biyomimikri, doğadaki modelleri inceleyip taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır.

IEEE Spectrum’a göre, bilim adamları eşek arılarındaki benzersiz kanatlardan ilham alıyorlar. Bu eşsiz kanatlar, böceklerin uçuşları sırasında sert bir yapıda kalmakta, ancak bir çarpışma durumunda tersine bükülecek şekilde esnek davranarak, kanat üzerindeki ince zarların yıpranmasını önleyecek bir yapıya bürünmektedir. EPFL araştırmacıları, bu sistemi quadcopterler için birebir kopyalayamadılar. Ancak esnek bir dış çerçeve ile çerçeveyi merkezdeki gövdeyle birleştirecek manyetik bir bağlama sistemi geliştirdiler. Herhangi bir kaza anında, esnek dış çerçeve bükülür ve merkezdeki gövde yerinden çıkar, ardından çeperleri gövdeye bağlayan esnek kablolar ve gövdede bulunan manyetik sistem ile birlikte, quadcopter tekrar eski şeklini alır.

[irp posts=”8923″ name=”Bu drone güneş enerjisiyle çalışıyor”]

Rijidite ve elastikiyeti birlikte bulunduran sistem

IEEE Robotics and Automation Letters dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, “Önerilen tasarımın benzersiz özelliği, uçuş esnasında dış çerçevenin bükülmeyecek şekilde sert kalması, çarpışma esnasında ise yapının esnek hale gelmesidir. Bu durum, yapının rijit veya esnek olması durumundaki avantajların hepsinden faydalanmaya izin veriyor. Örneğin yapının rijidite özelliği, uçus sırasında kullanıcı komutlarına karşı yüksek stabilite ve hızlı tepkiyi sağlarken, sahip olduğu yumuşak yapı çarpışma anlarında sisteme koruyucu bir elastikiyet kazandırmakta.” şeklinde görüşlerini bildirdiler.

Quadcopterler insanlara daha az tehlike arz edecek

Deneme uçuşlarında quadcopterler kalıcı hasar olmaksızın 50 çarpışmaya dayanabildiler. Araştırmacılar, sistemin quadcopterleri muhafaza etmesi dışında, verdiği elastikiyet sayesinde insanları drone çarpmalarına karşı koruyabilecek bir sistem olduğunu belirtiyor. bu Konu hakkkında çalışan Virginia Tech araştırmacıları ise, quadcopterlerin insanlara çarptığı anda ne kadar zarar vereceği hakkında testler yapmakta.

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...