Facebook moderatörlerinin kişisel profilleri bir hatadan dolayı açığa çıktı

Date:

Moderatörlerden biri kendi ülkesi olan İrlanda’yı başka bir yerde saklanmak için terk etti.

Hiç Facebook’un yorucu içerik taramalarını kimlerin yaptığını ve bu işi yapanların kişisel profilini merak ettiniz mi? Bu kişiler alanında uzmanlaşmış ve bu zor görevler için genellikle düşük ücretlere çalışan kişiler. Bir hatadan dolayı bu görevi üstlenenlerin kişisel Facebook profilleri yanlışlıkla teröristlerin eline geçti.

Moderatörler, araştırdıkları birçok kişiden ve kuruluştan kişisel hesaplarına arkadaşlık istekleri almaya başladıklarında bir şeylerin ters gittiğini fark etti. Facebook’un güvenlik ekibi, araştırılan ve kapatılan grupların faaliyet kayıtlarında moderatörlerin kişisel Facebook profilini gösteren bir hatanın olduğunu öğrendi.

Moderatörlerden biri kendi ülkesi olan İrlanda’yı başka bir yerde saklanmak için terk etti.

İngiliz gazetesi The Guardian’a göre, Facebook veri bilimcileri, topluluk operasyonlarını ve güvenlik araştırmacılarını bir araya getirerek harekete geçti. Bununla birlikte, Facebook’un küresel soruşturma başkanı Craig d’Souza, moderatörleri ile teröristlerin kişisel profillerine bağlanması muhtemel olmadığına dair güvence verdi ve hata keşfedildikten sonraki iki hafta düzeltilmedi.

Ancak moderatörlerden biri işi şansa bırakmak istemedi. Çocukken Irak’tan bir sığınmacı olarak İrlanda’ya göç etmişti. Facebook’un ev alarm sistemi teklifinden ve iş yerine ulaşımdan memnun kalmayarak İrlanda’dan ayrıldı. “Tek yapmaları gereken radikal birilerine söylemek.” O zamandan sonra İrlanda’ya geri döndü ve Facebook’a psikolojik hasar için dava açtı.

Ortaya çıkan bu haberler sayesinde de Facebook’un terörle mücadele konusundaki kararlılığı da ortaya çıktı. Yakın zamandaki terörizm içeriklerini sosyal medya paylaşım ağında engelleme çabaları ve tehditleri tanımlamak için yapay zekânım kullanımı arttırıldığı konuları raporlarda belirtildi. Ayrıca raporda, adı bilinmeyen İrlandalı moderatör gibi, şüpheli terör faaliyetlerini analiz etme ve tespit etmek için saat başı 15 dolar verildiği 3.000’den fazla topluluk işlemi çalışanı işe aldıkları belirtildi.

2 milyardan fazla kullanıcısına sahip bir sosyal medya sitesini kontrol altında tutmak kolay iş değil ancak bu yorucu çalışmayı yapanların gizliliğini korumak Facebook’un öncelik listesinin başında olmalıdır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...