Yapay Zeka AlphaGo, en iyi Go oyuncusunu yendi

Date:

Farklı oyun stratejileri 

Google’ın yapay zeka yıldızı AlphaGo yine kazandı. Dünyanın en iyi Go oyuncusu Ke Jie’yi olası en yakın aralık olan yarım puanla yenerek, en iyi oyuncu oldu. Müsabaka sonrası açıklama yapan Google’ın DeepMind CEO’su Demis Hassabis, AlphaGo’nun programlanma mantığını anlattı. Buna göre yapay zeka, puan farkına dayalı bir galibiyeti değil, olası maksimum kazanma ihtimalini öne çıkarıyor. Yapay zeka oyuncunun düzenlenmiş son tekrarı olan Master, daha önceki versiyonu olan ve Lee Sedol’ü yenen sistemden 10 kat daha az işlem gücü harcıyor. Tekil bilgisayar üzerinde çalışan yapay zeka, Google’ın bulut sunucusuna bağlı olarak işlev görüyor.

Müsabakayı baştan sona yayınlıyoruz. Fakat Go’ya aşina olmayanlar için belirtmek gerekirse Yapay Zeka 10-15 puan önde götürdü. Bu da Jie’nin karşılık verme ihtimallerini sınırlandırdı. Jie karşılaşmanın akışı boyunca kazanıyordu fakat oyun ilerledikçe rakibinin seçeneklerini kısıtlayan AlphaGo, kısa süre sonra liderliği ele aldı.

İnsan rakibin söylediğine göre AlphaGo çok sayıda şık hareketler yaptı. Özellikle Yapay Zeka’nın 24. hareketinin, tüm taşları oyun tahtası boyunca işlevsel hale getiren yüksek dereceli bir strateji olduğuna vurgu yaptı.

DeepMind ekibi oyundan sonra yaptığı açıklamada AlphaGo’nun kazanmaya dönük amaçla programlandığını, fakat diğer tip yapay zeka versiyonlarının farklı hedefler doğrultusunda yapılabileceklerini belirttiler (örneğin ara açma hedefi. Bunda amaç, rakibi yüksek farkla yenmektir). Hassabis “Go topluluğunun oyun oynama kabiliyetlerini geliştirmeleri için AlphaGo’yu bir araç olarak kullanmalarını istiyoruz” dedi.

DeepMind CEO’su “AlphaGo’nun kendine karşı oynadığı oyunlara ve mimariye dair bazı detayları bu hafta sonuna doğru yayınlayacağız… Nihai hedefimiz yapay zekanın bilim ve tıpta daha geniş olarak kullanılmasını sağlayarak insan uzmanların daha hızlı buluşlar gerçekleştirmelerini sağlamak” dedi.

İkinci karşılaşma bu Perşembe günü, üçüncü ve son karşılaşma ise Cumartesi günü gerçekleşecek. AlphaGo ‘Master’ diğer iki gösteride de yer alacak zira bilgisayarlar yorulmazlar.

Karşılaşmanın birinde iki Çin’li profesyonelin birbirine karşı yapacakları oyunda takım arkadaşı olarak katılım sağlayacak olan AlphaGo Master, diğer maçta ise beş oyuncuya karşı mücadele verecek (tabii sırf gösteriş olsun diye).

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...