Yeni kablosuz kalp pili kalp hastalarına ümit veriyor

Date:

Bataryasız ve kablosuz

1932 yılında icad edildiğinden bu yana sayısız insanın hayatını kurtardı kalp pili. Ve şimdi, Rice Üniversitesi ve Texas Kalp Enstitüsü araştırmacılarının sayesinde cihaza çok önemli bir geliştirme sağlanabilecek. Masraflı ve yaygın operasyonları azaltmak için yapılan çalışmada bahsedilen enstitüler dünyanın ilk kablosuz ve bataryasız kalp pilini yapmak üzere güçlerini bir araya getirdiler. Sadece mikro dalga ile çalışan bu yeni kalp pili, 10 kuruşluk bozuk paradan daha küçük boyutlarda. Böylece hastanın kalbine doğrudan yerleştirilebiliyor. Genellikle kalp pillerine güç kaynağı olan kabloların kaldırılması ile bu yeni cihaz enerjisini dışarıda bulunan bir batarya paketinden yayınlanan radyo dalgalarından alacak.

Kalp pillerinin bakım operasyonları sıklıkla kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara sebep olurken bu yeni icat hali hazırda zor olan bu işlemi daha da yönetilebilir kılacak. Cerrahi müdahaleye olan ihtiyacı azaltmanın yanında bu cihaz, doktorların cihaza gönderilecek sinyal aralıklarını kolayca ayarlamalarına da imkan verecek. Tabii bu da alıcıya gönderilecek enerji miktarını arttırarak ya da azaltarak yapılacak. Cihaz aynı zamanda ön tanımlı eşik enerjisini aştığı zaman ekstra enerjiyi rezerv olarak bulundurmak için fazlalık enerjiyi de depolayacak.

Tabii bu girişim, kalp pilinin modernize edilmesine yönelik yapılmış ilk girişim olmamakla birlikte yapımcılar, bataryasız, kalp pilinin hacmini arttıran kablo v.s. gibi faktörlerin olmadığı yeni haliyle hastaların, cihazın faydalarından limitine kadar faydalanabileceklerini söylüyorlar. Küçük boyutu sayesinde yeni kablosuz enerji kaynaklı mikrochipler kalbin içine ya da dışına bir çok noktaya yerleştirilebilirler. Böylece özdeş aralıkta çalışmaları sağlanmış olur. Tüm bu kolaylıklarla ağır kalp sorunları yaşayan hastalar, kalpleri için yardımcı olacak fazladan bir ele kavuşmuş olacaklar.

Ekibin bugüne kadar yapmış olduğu deneyler oldukça başarılı oldular. Denek olarak bir domuz üzerinde test edilen kalp pili, kalp atışı oranını dakikada 100 vuruştan, 175’e çıkarmayı başardı. Bu hafta Honolulu’da gerçekleşecek tıbbi bir etkinlikte tanıtılacak olan kalp pili, tüm tıbbi camia tarafından incelenme imkanı bularak bütünüyle test edilebilecek, ve bu etkileyici cihaz onay alacak.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...