Matternet İsviçre’de drone’larla tıbbi kargo taşıyacak

Date:

Medikal ürün nakliyatı

İsviçre Sivil Havacılık Federal Ofisi Matternet’e günün herhangi bir saatinde drone uçurma izni verdi. Bu yasal engeli aşmakla gelecek yılın başlarında Matternet’in ortağı Swiss Post kan örneklerini ve diğer küçük parça yükleri nüfusu 56.000 civarında olan Lugano adlı küçük şehirdeki hastaneler arasında drone kullanarak dağıtabilecek.

Matternet CEO’su ve ortaklarından Andreas Raptopoulos “Bu bizim için bir kilometre taşı. Alınan bu izin, teknolojimizi İsviçre çapında işletebileceğimiz anlamına geliyor. Aynı zamanda sağlık ve e-ticaret için de büyük bir fırsat olacak” dedi. Matternet sistemlerinin bir düğmeye basarak uçurabileceklerine ve İsviçre sınırları içerisinde ‘görüş alanı dışında’ da uçuş yapmaya yetkili olduklarına vurgu yaptı.

Zipline ya da Flirtey gibi rakip nakliyat droneları firmaları insansız hava araçlarını müşterileri adına uçuracaklar. Matternet ise teknolojisini lojistik tedarikçilerine satacak.

İsviçre sınırları dahilinde uçuş izni alan Matternet M2 dronelarının azami 20 kilometre seyahat menzilleri bulunuyor ve 2 kilogramlık bir yükü taşıyabiliyorlar. Ortalama 36 kilometre hızla uçan dronelar gövdelerinde çift sensör ve otopilot sistemleri taşıyan quadcopter’ler olarak inşa edilmişler. Gövde üzeri elektronik sistemler devre dışı kalırlarsa dronelar paraşüt açarak yere iniş sağlıyorlar. Dronelar noktasal inişi gerçekleştirebilmek için uçuşlarını infrared sinyal gönderen bir üsten gerçekleştiriyorlar.

Dronelarla tıbbi nakliyat yeni bir fikir değil. Almanya’da DHL, Kuzey Denizi’nde ulaşımın zor olduğu Juist adasında bulunanlara tıbbi malzeme ulaştırmak için ‘parcelcopters’ adlı droneları üretmişti. Aynı zamand Zipline, Ruanda’da hükümetin sunduğu program dahilinde hastanelere ve kliniklere kan ve tıbbi malzeme sağlıyor.

Bununla birlikte Matternet’in Swiss Post ve Ticino EOC hastane grubu ile beraber yapmış olduğu bu çalışma, gelişmiş ülkelerde yoğun nüfusun bulunduğu bir ortamda drone’ların tıbbi nakliyatta kullanılacakları ilk çalışma olabilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...