Saab Gripen E savaş uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Date:

Saab Gripen E savaş uçağı

Saab Gripen E savaş uçağı ilk uçuşunu firmanın Linköping üretim tesisinden 15 Haziran’da yaptığı kalkışla gerçekleştirdi.

Uçuş yaklaşık 40 dakika sürdü. Uçuş sırasında pilot iniş takımının açılıp kapatılması gibi bir dizi kriteri test etmek için bazı hareketler gerçekleştirdi. Saab’ın yaptığı açıklamaya göre uçak beklendiği gibi performans gösterdi.

Firmanın attığı bu adım, asıl itibariyle 2016 yılı sonlarında yapılması planlanan uçuşun tehirinden sonra gerçekleşti. Firma, olası riskleri minimuma indirgemek amacıyla uçuş denemelerinden önce yazılımla ilgili tüm geliştirme işlemlerini tamamlamaya karar verdiği için uçuş ertelenmişti.

Temel olarak uçak gövdesi ve genel uçuş kontrol testleri için kullanılan 39-8 prototip modelinden sonra  ikinci bir prototip (39-9) taktik sistem test yatağının kontrolü için gerçekleştirilecek. Nihai aşamada ise tek koltuklu 39-10 prototip modeli, üretim standardı uçak gövdesi olarak uçuş gerçekleştirecek.

Gripen E’nin olası risk skalasının bir çoğunun test aşamasını gerçekleştiren çift koltuklu Gripen NG gösteri uçağı, uçuş denemeleri boyunca genel test platformu olarak kullanılmaya devam edilecek.

Saab’ın daha önce de belirttiği üzere daha önceki C/D modelleri üzerinden Gripen E’ye yapılan iyileştirmeler süreklilik, sensörler, genel sistemler, yük, iletişim, performans, menzil, elektronik ve insan-makine arayüz/sensör füzyonu açısından kategorize edilebilir.

İsviçre ilk 60 adet Gripen Es modelini 2019 yılında teslim alacak (Hükümetin vereceği karara göre bu sayı 70 adet olarak da değişebilir). Teslimat işlemleri 2026 yılına kadar devam edecek. Bekleneceği üzere İsviçre Hava Kuvvetleri (SwAF) daha şimdiden bu model için kullanacağı taktik, teknik ve işlemler üzerinde çalışmaya başladı.

Güney İsviçre’de bulunan Malmen Hava Üssü’nün Operasyonel Test ve Değerlendirme (OT&E) filosunda bulunan gazetecilere açıklama yapan binbaşı Johan Jeppsson “Yeni taktiklerin gerekli olabileceğini görüyoruz. Geliştirilecek bu taktikleri daha sonra operasyonel filolara öğreteceğiz” dedi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...