Teknoloji, ağrı kesici uyuşturucuların yerine geçebilir mi?

Date:

Ağrı kesici giyilebilir teknolojik cihazlar umut oluyor

Jennifer Kain Kilgore, ilk araba kazasını geçirdiğinde yalnızca 17 yaşındaydı. Bir lise öğrencisiyken, Jennifer, annesi ve teyzesi, Washington DC’deki Georgetown Üniversitesi’ne doğru arabayla otobanda seyrediyorlardı. Bir trafik hattındaki rutin kontroller için durdurulduktan sonra üniversite ziyaretinde bulunmak üzere arabayla saatte 65 km hızla giderken başka bir sürücüyle çarpışarak kaza yaptılar. Bu kazada Jennifer’in omuruğu dört yerinden kırıldı. Yaklaşık 10 yıl kadar sonra, tarih kendini malesef yeniden tekrarladı. Jennifer, kırmızı ışıkta beklerken bir trafik canavarının beklediği yere çıkmasıyla yeniden bir kaza geçirdi. Eski yaralanmaları iltihaplanırken, yenileri onu esir eden ateşli ağrılara sebep oluyordu. Ağrı kesici giyilebilir teknolojik cihazlar umut oluyor.[irp]

Jennifer’in yaşam mücadelesi

Kazalarla dolu bir on yıla rağmen Jennifer, şimdi 30 yaşına bastı. Ardı ardına geçirdiği ameliyatlar ve fizik tedaviler sayesinde üniversiteye girdi ve Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Boston bölgesinde avukat olarak çalıştı, evlendi ve çalışmalarını hukuk müşaviri, blog yazarı ve serbest yazar olarak internet üzerinden yayınladı. Kişisel deneyimleriyle ve kendi hikayesiyle bağlantı kurarak okuyucularıyla pek çok şey paylaştı.Ağrı kesici giyilebilir teknolojik cihazlar umut oluyor[irp]

Ancak tüm bunlar olurken korkunç bir şeyle yaşıyordu: kronik, sıklıkla artan azalan ağrılar. İkinci kazasından sonra, hukuk firmasından ayrılarak evden serbest çalışma kararı aldı. Çünkü birden gelen ağrılarının zamanını ve yerini kestiremez bir hale gelmişti. Bu durum onu zaman zaman zor durumlara sokuyor ve işlerinin aksamasına yol açıyordu.

“Arka sırtımda dört kırık, sırtımın alt kısmında bacaklarımı ağrıtan bir grup sinir çıkıntılı disk, boynumda iki füzyon yapıldı, bu yüzden her gün migren ağrım var. İşimi bıraktığım zamanlarda ellerim gerçekten çalışmıyor gibiydi. Doğru düzgün kalem tutamıyor, yazamıyor ve kendi kendine kıpırdanıyorlardı. Çok uğraş verdiren bir acı ile mücadele ediyordum. Yalnızca ofisimin katında oluyor, yoga yapmaya çalışıyordum. Bir gün patronlarım geçerken beni bir anda görüverdiler. Kaytarmıyordum sadece iyi durumda değildim ve rahatlamaya çalışıyordum.” diye yaşadıklarının yalnızca bir kısmını anlatıyor.

İlk kazasından sonra, Jennifer, genellikle ağrı kesici olarak kullanılan uyuşturucuların yön değiştiren bir kokteyl reçete ile yazıldığını söylüyor.[irp]

“Beni gerçekten çok uyardılar, uyuşturucuya çok sarılmıştım. Bir kez, annem aşağıya gelip beni yatağın üzerinde yatarken gördüğünü ve aklımın başımdan çıkmış gibi göründüğümü söyledi. Neler olduğunu gerçekten bilmiyordum. Yalnızca ağrı hissetmediğimi ve uyuşmuş olduğumu söyleyebilirim. Bu olaydan sonra bütün ilaçları tuvalete attım. Bunlarla ne yapılacağını bilmiyorum, ama her neyse bunlar beni çok tuhaf hissettiriyor diye düşündüm. Opioid krizinin haberi gelmeden önceydi. 17 yaşındaydım ve ne miktarda yazılırsa onu kullanıyordum.” dedi.

Giyilebilir ağrı kesici cihaz ve etkileri

Ağrı kesici giyilebilir teknolojik cihazlar umut oluyor[irp]

Jennifer ağrıyı hafifletmek için hala bir seri ilaç kullanıyor olsa da – etiketsiz antidepresanlar, kas gevşeticileri ve tramadol gibi daha az opioidleri – ağır opioidlere beklenmedik bir alternatif olarak nitelendirdiğini keşfetti. Quell adlı küçük bir giyilebilir, vücudunun sinir sistemi boyunca düşük yoğunluklu elektrik sinyalleri yoluyla ağrı telafi eden diz ya da baldır etrafında takılan bir bant.

Quell bandı, dijital ve biyoelektrik odaklı sağlık cihazları konusunda uzmanlaşmış Massachusetts merkezli bir şirket olan NeuroMetrix tarafından geliştirildi ve FDA tarafından kronik ağrı tedavisi için reçetesiz olarak sayışa sunuldu. “Elektriksel stimülasyon vücudun endojen opioid harekete geçirir. Aslında doğal olarak ağrıyı bloke eden sinir sisteminde bu opioidler var biliyorum. Uzun vadede elektrik stimülasyonu bir ağrının azalmasını kolaylaştırır ve bu endojen ağrı modülatörleri üretmek için vücudunuzda güvenli bir yol olabilir” dedi. Jennifer’in deneyimlerine göre ifade ettikleri şu şekilde:

Orada her şeyi denedim, bilirsiniz, benim misyonum elimden geldiğince her şeyi denemekti. Daha sonrasında bu ağrıyı çeken diğer insanlara zaman kazandırmak için hepsini blogumda yazdım.Aygıtı baldırımın etrafına dolayı giydiğimde, (ilk kez giydikten sonra) 15 dakika içinde daha iyi hissettiğimi görmek şok oldu.” Jennifer üç yıl önce cihazın Kickstarter sayfasını bulduğunda Quell’e inanmadığını ifade etmiş. Opioid ötesinde kronik ağrı için çeşitli kişisel cihazlar ve alternatif tedaviler hakkında kişisel bloglarında ve diğer yayın organlarında yazan biri olarak,  sık sık kendisine gönderilen diğer ürünlerden farklı olmadığını düşünmüştü. Ama tersi oldu ve ağrıları birden hafifledi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...