Üçüncü başparmak, biyonik organ teknolojisine farklı bir bakış açısı getiriyor

Date:

“Protez” sözcüğünün kökeni, düzeltmek ya da değiştirmek değil, “eklemek” tir

Dani Clode, Londra Kraliyet Sanat Üniversitesinde (RCA) bir yüksek lisans öğrencisi ve en yeni buluşuna “Üçüncü Başparmak” adını vermiş. Elbette adından da anlaşılabileceği gibi 3D baskılı bir protez dış organ. Clode, Dezeen’e şunları söyledi: “Protez” sözcüğünün kökeni, düzeltmek ya da değiştirmek değil, “eklemek” tir. “Üçüncü Başparmak, insanın geliştirilmesini araştıran ve protezi vücudun uzantıları olarak yeniden biçimlendirmeyi amaçlayan bu kelime kökeninden esinlenmiştir.”

“Bunlar kesinlikle gereksiz şeyler ve bu işlerle uğraşmayı inanılmaz seviyorum.”Protez” sözcüğünün kökeni, düzeltmek ya da değiştirmek değil, “eklemek” tir.

Başparmak işaret parmaklarınızın sol elinizde sağınızda, sağ elinizde ise sol ucunda bulunur. Ve parmakları birbirine teller ve servolar içeren bir bilezik gibi birbirine bağlantı kurar. Önemli bir işlevi vardır. Hatta öyle ki başparmağı kesilen bir kişinin ileride önemli kalp rahatsızlıkları yaşadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Buda buradan geçen bağların kopmasıyla açıklanmaktadır.

[irp posts=”7954″ name=”YouTube ve Disney, PewDiePie ile arasına mesafe koydu”]"Protez" sözcüğünün kökeni, düzeltmek ya da değiştirmek değil, "eklemek" tir

Kişi, ayak tabanlarının altında duran basınç sensörleri kullanarak bu bağları istemsizce kontrol eder. Başparmak bir ayağa basılı şekilde durursa, bu talimatları Bluetooth yardımıyla bilek ünitesine gönderirken bir tutuş hareketi yapar. Biraz sinir bozucu geliyor, ancak Clode insanları çok çabuk kendine çekeceğini söylüyor. Bir otomobili yönlendirmek, fren ve gaz pedalını aynı anda kullanmaktan daha kompleks bir şey değil. Oldukça kolay bir sistem.

Nasıl Çalışır?

Ayakların altına takılan sensörler baş parmağın tutma hareketini Bluetooth ile kontrol eder. Üçüncü Başparmak, muhtemelen normal baş parmağınızla da kavrayabileceğiniz nesneleri tutmak için kullanılabilir. Başparmağın yaratıcısı, protezlerin hareketini de düşündüğümüzü yeniden düşünmemizi sağlamak istiyor. Şimdilik bu sadece bir prototip, ancak Clode, amacımız, protez olarak düşündüğümüz nesneyi yeniden düşünmek – yetenek kaybı olanların ellerinde parmak olarak yerini alması yerine yeni yetenekler eklenmesi- diyor."Protez" sözcüğünün kökeni, düzeltmek ya da değiştirmek değil, "eklemek" tir

Bir hayal edin: Gelecekte bu projenin prototip olmaktan çıkıp bir yaşam biçimi haline geldiği bir gündesiniz. Profesyonel bir iş yapıyorsunuz ve birinin elini sıkmak için uzanıyorsunuz. Karşınızdakinin elini tutuyor, sağlamca kavrıyor ve sallıyorsunuz. Aslında bilirsiniz, bu biraz da işi bitiren hamledir. Diğer kişi aşağıya bakarak kararlılığınızı anlamaya çalışıyor. Ancak sizin fazladan bir başparmağınız var. Karşınızdaki kişinin elini güvenle ve sağlam bir şekilde tutacaksınız. Sanırım o büyük anlaşmayı kimin kazanacağı belli? Üçüncü başparmağın için Dani’ye teşekkür edebilirsin.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...