Facebook geliştiricilere kullanıcı verisini gözetleme amacıyla kullanmamasını söylüyor

Date:

Facebok kullanıcı verisinin gözetleme amacıyla kullanılmaması için çalışmalar gerçekleştiriyor.

American Civil Liberties Union, Colour of Change ve Center for Media Justice gibi kuruluşlardan gelen baskılar sonucu Facebook, yaptığı duyuruda geliştirme politikalarında kullanıcı verisinin gözetleme amacı ile kullanılmasını net bir şekilde yasaklayacak adımları attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini söylüyor.

ACLU daha öncesinde geliştiricilerin hukuki yaptırımlar için adına Facebook API’sini kullanarak gözetleme araçları yaptığını gösteren örnekler açığa çıkarmıştı. Her seferinde de Facebook veri erişimini geri çekeceğin söylemişti. ACLU’nun ekim ayında hazırladığı raporda Facebook, Instagram ve Twitter verilerini kullanan Geofeedia adlı gözetleme yazılımının bu verileri toplayarak hukuki yaptırım amacı ile sattığını açığa çıkarmıştı.  Ayrıca Twitter’da geçtiğimiz yıl sosyal medya monitörleme firmaları Snaptrends ve Media Sonar’ın erişimlerini kesmişti.

Facebook da bu tip gözetleme eylemlerinin zaten şirket politikalarına aykırı olduğunu söyledi. Ancak geçtiğimiz gün şirket politikalarında bir revizyon gerçekleşti. İçeriğinde ise geliştiricilerin “firmadan aldıkları veriyi gözetleme amacıyla kullanamayacağı” idi. Buna benzer bir açıklamayı Twitter da kasım ayında yapmıştı.

“Niyetim şirket politikasının açık ve belirgin olması. son bir kaç ayda hali hazırda bulunan politikalarımızı ihlal ederek gözetleme amacıyla araçlar üretip pazarlayan kişiler hakkında hukuki adımlar attık. Herkesin politikamızın altında neler yattığını anlamasını ve nasıl uyulması gerektiğini bilmesini isteriz.” diyor Facebook gizlilik şefi başkan yardımcısı Rob Sherman.

Facebook’un gözetlemenin kuralları aykırı olduğunu söylemesi tabi ki her geliştiriciyi durdurmuyor. Şuanda ACLU gibi hukuki kuruluşların ve kullanıcıların raporlamalarının yanında Facebook otomatikleşmiş ve manüel tespit sitemini bu tip ihlalleri tespit amacıyla kullanıyor.

Geliştiricilerin Facebook verisi ile ne yapacağını açıkça belirtmesi gerekiyor. Ve aynı zamanda da Facebook geliştirdikleri ürünlerde politikalarına uyulmuş mu diye denetliyor. Facebook ayrıca verinin kötüye kullanımını engellemek adına geniş denetlemeler de yaptığını söylüyor.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...