5G üzerinden yapılan ilk 3D hologram görüşme

Date:

5G’de global işbirliğinin önemi

Korea Telecom (KT)’nin Güney Kore’deki bir çalışanı gösterim esnasında Verizon’ın Amerika’daki çalışanı ile canlı arama gerçekleştirdi. Arama esnasında her iki taraf da bir tablet PC ekranına 3D-hologram imajı şeklinde yansıdı. İki operatör de 28 GHz hız spektrumunda çalıştırılan gelecek nesil ultra hızlı 5G mobil ağları test ediyorlar.

Verizon’ın başkanı Lowell McAdam Korea Herald’a “Verizon ve KT arasındaki mevcut ortaklık dahilinde yürüyen işbirliği, bugün gördüğümüz gösterimlerde de olduğu gibi oldukça üretken biçimde devam ediyor. 5G çalışmalarını dünya çapında birlikte yönetmek için yenilikçi teknolojileri ve servisleri geliştirmek suretiyle birlikteliğimize devam edeceğiz” dedi.

KT daha fazla mobil operatörünü ve altyapı tedarikçisini güçlerine katılmaya çağırıyor. Çünkü firma, grafik yoğunluklu 3D-hologram aramaları gerçekleştirebilmek için tüm 5G ağlarının aynı düşük gecikme ve yüksek veri oranlarına ve yüksek trafik hacimlerini kaldırma kapasitesine sahip olup olmadığı konusunda konsensüs sağlamak için global iş birliğinin gerekli olduğuna işaret ediyor.

KT başkanı Hwang Chang-gyu “5G şebekesi ticarileştirilirse, 5G tabanlı servislerin bir örneği olarak 3D hologram video aramaları yapılabilir hale gelecek. Kullanıcılar kesintisiz bir hologram video araması ile uzakta bulunan biriyle gerçek boyutta ve zamanda görüşme yapma imkanı sağlayacaklar” diyerek konuşmasına “Değil 2019’a kadar, hiçbir zaman bir firmanın ya da ülkenin tek başına 5G’yi ticarileştirmesi mümkün değil. Bu nedenle bizim Verizon’la yaptığımız gibi iş birliği yapmak, 5G mobil ekosistemini dünya çapında kullanılır hale getirmek için en önemli etkendir” sözleriyle devam etti.

Standartlar belirlenmeden önce 5G şebekelerinin tesisi için yarışmamız gerekli

KT Aralık ayında yaptığı açıklamada 2017 Eylül ayı itibariyle 5G deneme ağının ön standart kurulumunu bitirmeyi hedeflediklerini bildirmişti. Zira 2018 Pyeongchang kış olimpiyatlarında bulunacak milyonlarca insanın görüşme trafiğini karşılayacak mobil internet bant genişliğinin yeterli olduğundan emin olmak zorunda olduklarını söylemişti.

Diğer yandan Verizon halihazırda bir 5G şebekesi kurduğunu ve 5G ticari kullanım öncesi servislerini Amerika’daki 11 şehirde 2017 baharından itibaren pilot uygulamaya koymaya başlayacağını söylüyor.

Verizon 3GPP’nin 5G NR kriterlerini desteklemiyor. Bunun yerine Ericsson, Nokia, Samsung ve Qualcomm gibi çok sayıda ortakla Verizon 5G Teknoloji Forum’unda birlikte çalışıyor ve aynı zamanda Verizon’ın 28/39 GHZ frekans bantlarına ulaşmak için bu ortak çalışmadan geliştirilen teknik kriterleri kullanıyor.

Bununla birlikte dünyadaki diğer mobil ağ operatörlerinin bir çoğu mevcut 4G şebekelerinden olabildiğince kurtulabilmeye çalışıyorlar. Bunun için bant genişliğini arttırmak ve Nokia’nın 4.5G ve 4.9G teknolojilerini kullanmak suretiyle gecikme süresini azaltmak gibi çalışmalara yoğunlaşmış durumdalar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...