Google’dan Suriye mülteci krizine yönelik yeni bir girişim

Date:

Google’ın yeni web sitesi, Suriye mülteci krizini 360 derecelik fotoğraflar, uydu görüntüleri, video ve daha fazlasıyla açıklıyor

Google ve Birleşmiş Milletler, Suriyeli mülteci krizini daha iyi anlayabilmek ve insanlara yardımcı olabilmek adına, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verileriyle birlikte, uydu görüntüleri, 360 derecelik fotoğraflar ve videolar, mültecilerden edindikleri hikayeler ve daha fazlası ile yeni bir web sitesinde bir araya geldi. “Searching for Syria” adı verilen bu site, “Suriye’de neler oluyor?” ve hatta “mülteci nedir?” gibi sorulara basit ama görsellikle donatılmış yanıtlar sunarak, erişebilir bir şekilde ziyaretçilerine bu bilgiyi sunuyor.

Google, Suriye’deki mülteci kriziyle ilgili temel soruların yanıtlarını bulmak için, arama motorunu kullananlardan, dünya çapında, web üzerinden Suriye krizinin ne kadar ilgi odağı olduğunu ölçebileceğini açıkladı. Örneğin, “Suriye’de neler oluyor?” sorusu, geçen yıl, Almanya, Fransa ve İngiltere’de en çok aranan konular arasında yer aldı ve 2016’da Suriye hakkında milyonun üzerinde bilgi aratıldı.

Site, Google.org’da dahil olmak üzere, UNHCR ile birleşerek, kuruluşun Yıllık Küresel İndeksler raporunu ( bu rapor; mülteciler, sığınmacılar, göçmenler ve diğerleriyle ilgili gerçekleri ve rakamları içerir.) Google’ın Arama indeks verileri ile birleşti. Bu fikir, web araştırıcılarının devam eden sorularına daha iyi cevaplar sunmak için önerildi. Ve aynı zamanda, Suriye’deki durumu ve insani krizin boyutunu göstermeye yardımcı olmak için daha çok görsel imgelerle donatıldı.

Site, kısa bir tanıtımla başlıyor ve sonrasında, “Savaştan önce, Suriye nasıl bir ülkeydi?”, “Suriye’de neler oluyor?”, “Suriyeli mülteciler nereye sığınıyor?” gibi sorulara sayfalarında yanıt veriyor.

Google'ın yeni web sitesi, Suriye mülteci krizini 360 derecelik fotoğraflar, uydu görüntüleri, video ve daha fazlasıyla açıklıyor

Sorular, belirli ekranda veya sahnede daha ayrıntılı bir görüntüleme için, 360 derece döndürülebilen, tam ekran fotoğraflarla birleştirilen, gerçeklere dayanan cevaplar ve istatistiklerden yararlanılarak hazırlanmış, kısa tanıtıcı metin yazılarıyla cevaplanıyor.

Örneğin, web sitesinin bir bölümü, UNESCO’nun 12 dünya mirası bölgelerinden olan, Halep, Bosra ve Şam antik kentlerini, Kuzey Suriye’nin eski köylerini, Cras des Chevaliers ve Qal’at Salah El’I ve Palmyra antik şehrini 360 dereceyle görmenizi sağlıyor. Bu güzel görüntüleri gördükten sonra ise, bir sonraki slayta ilerleyip Suriye’deki savaşın, hepsine hasar verip, onları yok ettiğini görüyorsunuz.

Web sitesinde, sadece 5 temel soru bulunuyor fakat tüm unsurlar arasında gezinmek biraz zaman alıcıdır. Materyallerin okunup, izlenmesi, ziyaretçilerin, savaşın gerçek insani bedelinin Suriye’deki hayatı bitirdiğini anlamasına yöneliktir.

Site, aynı zamanda ziyaretçilerin nasıl yardım edebileceklerini de anlatıyor. Eğitimsel bir deneyime sahip olmakla birlikte, tabii ki Google’ın bu kaynaktan yaptığı yatırım için politik bir meyili de vardır.

ABD ve diğer bazı ülkeler, Suriyeli mültecilerin sınırlarını aşmasına karşı onları geri püskürttü. Bu, Suriye konusunda, Trump’ın, Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları da dahil olmak üzere, dış yardımlarını kesmeyi önerdiği sert tutumunu da içermektedir. Ayrıca, Trump, Suriyeli mültecilerin ülkeye iki kez girmesini de engellemeye çalışmıştır. Tüm bunlar olurken, Pazar günü, Birleşmiş Milletlerin büyükelçisi, Trump’ın önerilen bütçesini reddederek, mülteciler için ABD’den artan destek sözü verdi.

Bu, Google.org’un krize yönelik ilk sözü değil. 800.000’den fazla mülteciye acil durum desteği ve aynı zamanda, kritik bilgilere ve eğitime erişim sağlamak için destek sağlayan hibelerde 20 milyon dolardan fazla yatırım yaptıklarını söyledi.

Siteye buradan erişebilirsiniz. : https://searchingforsyria.org/en/

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...