AMD, LG ve Vizio aleyhine dava açtı

Date:

AMD taht mücadelesi veriyor

AMD grafik donanımında büyük paya sahip birkaç firmadan biri (PC’lere ek olarak PS4 ve Xbox One grafiklerine güç veriyor) ve bu payını olabildiğince muhafaza etmeye kararlı görünüyor. Önceki patent başvurusunun üzerinden henüz zaman geçmemişken Amerikan ‘Uluslar arası Ticaret Komisyonu (ITC)’ LG, MediaTek, Sigma Designs ve Vizio’nun iddia olunan AMD grafik patent haklarının ihlali ile ilgili olarak kovuşturulmalarına karar verdi. İddiaya göre bu firmaların cihazlarındaki görsel işlemlerinde (telefonlar, mobil işlemciler ve TV’ler dahil olmak üzere) birleşik grafik gölgelendiricilerinde ve paralel grafik boru hatlarında AMD’nin konseptleri kullanılıyor. AMD ihlalde bulunan cihazların satışının yasaklanmasını bekliyor.

AnandTech’in vurguladığı gibi şikayet tam anlamıyla ARM ve Imagination Technologies (PowerVR’ın yapımcıs)’in menfaatleri aleyhine açılmış bir vekalet savaşına benziyor. Her iki firma da grafiğin temel ürünlerini tasarımlamakla birlikte, üretimini yapmıyorlar. Donanım firmalarını hedef almak çok daha kolaydır zira somut ürünlerin satışını gerçekleştirirler. AMD, chip mimarisi gibi soyut kavramlar üzerinde yapacağı suçlamalardan elde edeceği kardan çok daha kolay bir şekilde paten koleksiyonundan elde edebilir. Hem Samsung hem de AMD’nin önceki üretim kanadı olan GlobalFuoundries halihazırda patent haklarını lisanslıyorlar, dolayısı ile AMD bu noktada avantajlı durumda olabilir.

ITC’nin AMD lehine bir karar verse dahi, bunun kısıtlı sonuçları olacaktır. Her ne kadar ITC davaları oldukça hızlı sürelerde sonuçlandırılıyor olsalar da (genelde yaklaşık 15 ay içerisinde) bu süre teknoloji dünyası için oldukça uzun bir süre. Dava konusu olan cihazların bazıları bu süre içerisinde mağazaların raflarından indirilmiş olabilir. Bunun yanında daha yeni bir mimariyi kullanan (Bifrost) ARM tabanlı çipler halihazırda piyasada geziniyor. Ki bunlar AMD’nin şikayetinden etkilenmeyebilirler. Her ne kadar kazanılacak bir zafer LG ve Vizio gibi firmaları kolayca yaralayabilecek olsa da, illa da felce uğratacak bir etkiye sahip olacak da değil.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...