Türkiye Rusya’ın tank aktif koruma sistemi Arena ile ilgileniyor

Date:

Son günlerde Türkiye ve Rusya arasında yapılan S-400 füze sistemleri teknolojik transferi görüşmeleri kapsamında devam eden süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri,Fırat Kalkanı Harekatında verilen tank zaiyatları ve Akkor’un bitiş tarihinin 2020 bulması sebebiyle, Türkiye’yi alternatif olan Rus ‘Arena’ sistemine yöneltti.

Arena Aktif Koruma Sistemi Nedir ?

Arena sistemi öncelikle, roketle atılan bomba ve daha uzun menzilli, yeni anti-tank füzeleri gibi tehditleri yok etmek için tasarlandı. Aktif koruma sistemi, hem piyade tarafından taşınan roketatarlar hem de doğrudan doğruya veya  helikopterlerden ateş edilen füzelere karşı koruma sağlayabilir. Modern roketlerden atılan el bombaları neredeyse 1 metrelik (39 inç) çelik zırha nüfuz edebilir bu durum asimetrik savaş ortamlarında görev yapan tanklara ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, tank korumasının arttırılması zırhı kalınlaştırmak yerine alternatif olan, Arena gibi bir aktif koruma sisteminin kullanılması tercih ediliyor.

Arena Aktif Koruma Sistemi (Arena Active Protection Armour)

Arena Aktif Koruma Sistemi Nasıl Çalışır ?

Sistem, tank komutanı tarafından açılıp kapatılan çok fonksiyonlu Doppler radarı kullanmaktadır. Radar girişi ile birlikte, dijital bilgisayar tehlike için tankı çevreleyen bir yayı tarar ve gelen tehdidin engellenmesi için tankı 360 derece çevreleyen 26 hızlı eylem mermisinden hangisini ateşliyeceğini hesaplar. Tehdidi yok etmek için kullanılacak fırlatmayı seçerken, balistik bilgisayar, uçuş parametreleri ve hız gibi bilgiler de dahil olmak üzere, radar tarafından işlenen bilgiyi kullanır. Bilgisayarın reaksiyon süresi 0.05 saniyedir ve tankı, taretin arka tarafı her yerde 300 derecelik bir yay üzerinden korur. 

droppler

Arena Aktif  Koruma Sistemi, savaş başlığını tespit etmek için ses dalgası Doppler radarı kullanır. Ardından savunma amaçlı mühimmatı fırlatarak yaklaşmakta olan savaş başlığını araca ulaşmadan imha eder.

Sistem savunduğu aracın 50 metre mesafesinde ki alanda aktif  mühimmat saldırıyı tanka yaklaşık 1.5 metre mesafede imha ediyor.

Saniyede 70 metre (230 ft / s) ve saniyede 700 metre (2,300 fit / s) arasındaki hızlar arasında tanka yaklaşan herhangi bir tehdide maruz kalacak ve giden mermiler, kuşlar ve küçük kalibreli mermiler gibi yanlış hedefleri tespit edebiliyor. Arena, gündüz ve gece çalışıyor, elektromanyetik parazitlerden yoksun olan sistem birden fazla araç tarafından bir ekip olarak kullanılabiliyor. Ancak şunu da hatırlamakta yarar var. Bu sistem şarapnel parçacıkları ile çalışmaktadır. Sistem çalışmaya başladığı zaman bir ses çıkartmakta bu sayede araç çevresinde bulunan piyade birlikleri saklanabilmektedir. Arena 27 volt ve bir kilowatt güç ile çalışıyor, yaklaşık 1,100 kilogram (2,400 lb) ağırlığındadır. 

Arena Aktif Koruma

Arena Aktif Koruma Sistemi Fiyatı ve Tarihçesi.

Arena aktif koruma sistemi, 1995 yılı başlarında Kubinka denem sahasında bir tankı güdümsüz füzelere karşı Rus tankını başarıyla savunarak test edildi. Arena olan bir Rus T-80UM-1, 1997 yılının sonlarında Omsk’da kamuoyuna tanıtıldı. Arena, Kurganmashzavod Anonim Şirketi tarafından geliştirilen BMP-3M modernizasyon paketine de monte edildi, ancak paket ihracat siparişleri almadı. Arena-E (Арена-Э) adında bir ihracat türevi var, tahminen 300.000 dolar değerinde. 

Aselsan Akkor Sistemi Hakkında 

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...