Amerika Suriye savaş uçağını düşürdü

Date:

F/A-18E Super Hornet

Suriye’de IŞİD ile savaşan Amerika önderliğindeki koalisyon jeti F/A-18E Super Hornet savaş uçağı, Pazar günü öğleden sonra ülkenin sınırında bulunan Rakka’nın güneyinde SU-22 tipi bir Suriye savaş uçağını düşürdü.

Habere göre Pazar günü öğleden sonra Suriye yanlısı hükümet güçleri Rakka’nın batısında ve Tabkah’ın güneyindeki IŞİD’in başkent olarak ilan ettiği Ja’Din kasabasına saldırı düzenledi.

Ja’Din koalisyonun destek verdiği Suriye Demokratik Güçleri’nin eline geçmişti. Suriye saldırılarında bazı SDG militanları yaralandı. Bunun üzerine koalisyon uçağı bir güç gösterisi yaparak ilk saldırıyı durdurdu.

Daha sonra Rus mevkidaşlarıyla ‘sorun giderme hattı’ üzerinden irtibat kuran koalisyon yetkilileri, çatışmaya engel olmak istedi. Bununla birlikte ilk saldırıdan yaklaşık iki saat sonra Suriye hükümeti güçlerine ait bir SU-22 savaş uçağı, Tabkah’ın güneyinde bulunan SDF militanlarının yakınına birkaç bomba attı.

Angajman kuralları

Haberde “Angajman kuralları çerçevesinde ve koalisyon ortağı güçlerin işbirliği dahilinde korunması maksadıyla SU-22 uçağı ivedi olarak Amerikan F/A-18E Super Hornet jeti tarafından düşürüldü” denildi.

Suriye devlet televizyonunda yayınlanan bir haberde Suriye ordusu, Rakka’nın güneyindeki IŞİD savaşçılarına karşı düzenlenen mücadele görevi esnasında bir Suriye uçağının Amerikan öncülüğündeki koalisyon tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Ordununun açıklamasında uçağın düştüğü ve pilotun kayıp olduğu söylendi.

Suriye Rakka Tabkah

Amerika liderliğindeki koalisyon ve yerel ortak güçler son haftalarda Suriye hükümet güçleri ve yanlılarınca birkaç kez çatışma yaşadılar. Her iki taraf da IŞİD’in boşalttığı bölgelerin kontrolünü ele geçirmek için atak yapıyor.

Önceki çatışmaların hepsi, Suriye’nin Irak ve Ürdün’le sınır olan güney-batı bölgesinde bulunan ‘Al-Tanf’ bölgesinde meydana gelmişti. Amerikan özel operasyon kuvvetleri yerel iş birliği güçlerini eğitmek için al Tanf bölgesi yakınlarında bulunuyor. (Amerika aynı zamanda uzun menzilli roketlerin bu ayın başlarında al-Tanf’a konuşlandırıldığını bildirmişti)

Bölge, Suriye hükümeti ve İran’lı destekçilerince olduğu gibi, IŞİD’e karşı savaşan Amerikan önderliğindeki koalisyon ve yerel iş birlikçileri tarafından da stratejik değere sahip olarak görülüyor. Rusya da al Tanf bölgesinde Suriye hükümetine karşı olan milislere karşı saldırılar düzenlemişti.

Bu olayların ardından Amerika önderliğindeki koalisyon Pazar günü yaptığı açıklamada:

“Koalisyon, Suriye rejimi, Rusya ya da onlarla iş birliği halindeki güçlerle savaşmak istemiyor. Fakat koalisyonu ya da ortak güçlerini herhangi bir tehdide karşı savunmaktan da tereddüt etmeyecektir. Gösterilen düşmanca eğilim ve tavırlar tolere edilmeyecektir” denildi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...