Amerikan ordusu Boeing işbirliğiyle hipersonik uzay uçağı yapıyor

Date:

Ulusal güvenlik çalışması

Amerikan ‘Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Kurumu (DARPA)’, düşük masraflı ve talep halinde kullanılacak uzay uçuşları gerçekleştirerek ulusal güvenliği geliştirmesi beklenen insansız, çok kullanımlı uzay uçağı olacak olan ‘Deneysel Uzay-uçağı (XS-1)’ in tasarım ve yapımı için ‘Boeing’ firmasını seçti.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

XS-1 projesi eğer başarılı olursa bütünüyle yeni bir uzay uçağı çeşidini hayata getirecek olmakla birlikte bir çok özelliği sıradan, dünya seviyesinde uçuş yapan bir uçağınkini andıracaktır. Ortalama bir jet uçağının boyutlarında ve dahili kriyojenik (çok düşük sıcaklıklarda muhafaza edilen sıvı yakıt) yakıt kullanacak olan araç, harici yükselticiler olmadan dikey olarak havalanacak ve hipersonik (ses ötesi) hızlara erişecektir. Araç yeterli yüksekliğe ulaştığında üst bölümünü bırakarak, 1,36 kg ağırlığındaki bir uyduyu konuşlandıracağı düşünülüyor.

Görev tamamlandığında ilk bölüm Dünya’ya dönecek ve sıradan uçaklar gibi yatay olarak iniş gerçekleştirecek. Yeniden havalanması için tıpkı ticari amaçlı jetlerde olduğu gibi birkaç saat dinlenmesi yeterli olacaktır.

XS-1’in tasarımı aynı zamanda aracı mevcut hava ve uzay araçlarından oldukça farklı kılacak fütüristik özellikler içeriyor. Bu özellikler arasında kompozit kriyojenik yakıt tankları ve hibrid kompozit-metalik yüzeyler ile 1.093 santigrat dereceden yüksek sıcaklıklara ve hipersonik, yörünge-altı uçuş streslerine karşı dayanıklı kanatlar yer alıyor. Kurumun ‘Havadaki Faaliyetlere Yardım Amaçlı Uzay Erişimi (ALASA)’ programı sayesinde aracın aynı zamanda ‘otonom’ uçuş ve uçuş iptali özelliklerine de sahip olması bekleniyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...