WWDC 2017: Apple iOS 11 güncellemesinde yenilik tufanı

Date:

Hepsinden azar azar

Apple, küçük ama önemli geliştirmelere tabi tutulan son mobil işletim sistemi iOS 11 ’i tanıttı. Örneğin mesajlar artık iCloud üzerinden tüm cihazlarınız arasında eşleştirilebilecek ve aramayı kolaylaştıracak uygulamalar da yeniden düzenlendi. Apple Pay ile de iMessage üzerinden başkalarına nakit para gönderebileceksiniz.  Ödemeler ‘Touch ID’ ile yetkilendirilecek. Bu arada Siri de sesli arayüzüne otomatik çeviri özelliği kazanarak, daha önceki versiyonlarında hissedilen önemli bir açığı kapatıyor.

Siri’ye genişletilmiş fonksiyon

Siri artık yalnızca bir ses asistanı değil. Apple, Google Assistant’ın Android’de yaptığı işin benzerini Siri ile yapmayı hedefliyor. Örneğin, bağlam dahilinde öğrenme ve tahmine dayalı öneriler tüm cihazlar arasında eşleştirilerek yapmak isteyebileceğiniz şeylerin önceden tahminin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Siri aynı zamanda tarayıcıdaki aktivitelerinizi izleyecek ve ilgilendiğiniz alanlarla ilgili diğer olası kaynakları da dikkatinize sunacak. Tabii Apple tüm bu eşleştirme işlemlerinin ‘şifrelenmiş’ olarak yapılacağını belirtmeyi de ihmal etmedi.

Craig Federigi aynı zamanda tüm butonları tekil bir panel üzerinde toplayan yenilenmiş ‘Kontrol Merkezi’ni de sergiledi. Buna ek olarak bildirim paneli de kilit ekranı lehine düzenlendi. Yani artık ekranda yukarı doğru kaydırma yaptığınız zaman, ekran kilidi devreye girecek. İşletim sistemi de ‘HomeKit ve AirPlay 2’ ye kavuşuyor. Her ikisi de birden çok mekanda ses sistemi kontrolü sağlamanız için hoparlörleri de destekleyecek şekilde geliştirildiler.

Fotoğraflar’da ‘Boomerang’ özelliği

Fotoğraf tarafında ise yaptığınız çekimlerde daha iyi resim kalitesi ve daha iyi düşük-ışık performansı edineceğiniz umuluyor. Ve tabii daha yeni efektler de. Örneğin; ‘Live Photo’da yayınlamak istediğiniz çerçeveyi seçebileceksiniz. Bu arada makine öğrenimi de konuya dahil edilmiş. Fotoğraflar uygulaması ile Instagram’daki ‘Boomerang’ özelliğine benzer şekilde mükemmel döngüleri otomatik olarak seçebileceksiniz. Ek olarak video ve resim boyutlarını düşürmek için HEVC ve HEIF sıkıştırma özelliği de getiriliyor.

Haritalar Google’a alternatif olacak

Haritalar da Google’a alternatif olma hamlesi yapıyor. Dünya çapında alışveriş merkezleri ve havaalanlarını içerecek ayrıntılı bina içi gezinme sistemi geliyor. Sürücü navigasyonu penceresi şimdi hızınızı da gösterecek ve sürüş esnasında yardımcı olacak bir şerit takip kılavuzu da olacak. Güvenlik cephesinde ise firma, sürüş esnasında olduğunuzu belirtecek bir ‘Seyir Esnasında Rahatsız Etmeyiniz’  olarak adlandırılan özellikle seyir halinde olduğunuzu ekranda belirtecek. Hareket halinde ise bu ekran devre dışı kalacak. Siz bu modda iken mesaj aldığınızda telefon araç kullandığınızı belirten otomatik bir mesaj gönderecek ve daha sonra cevap vereceğinizi belirtecek.

App Store’ da iOS 11’de aramayı daha da iyileştirecek ve daha iyi görüntüsel özellikler sunacak Apple Music benzeri tasarımsal yeniliklere tabi tutuluyor. Tek bir uygulama mağazası yerine, yeni platform Oyunlar, Uygulamalar ve Uygulama içi satın almalar şeklinde üç ayrı bölüme ayrılıyor. Kullanıcılar aynı zamanda ‘Bugün’ paneline yönlendirilerek yeni ve popüler uygulamaların öne çıkarıldığı bu alanda nelerin indirilebileceğini daha net olarak görmüş olacaklar.

AR (Arttırılmış Gerçeklik)

Son zamanlarda AR (Arttırılmış Gerçeklik) ile ilgili oldukça konuşma geçmişti. Apple’ın bu alana yaklaşımı, iOS 11’de fırınlanmış bir platform olacak olan AR Kit’i inşa etme yönünde. Federigi, bu tip bir teknolojiyi desteklemek için yeni donanıma ihtiyaç olmadığını belirtti. Bilakis mevcut cihazlardaki dahili teknolojinin halihazırda AR içeriği hazırlama kapasitesine sahip olduğunu, oldukça gerçekçi görünüme sahip Pokemon Go’nun canlı bir demosu eşliğinde ifade etti.

iPad, MacBook’lara dönüşüyor

iOS 11 iPad’de, masaüstü ve dizüstü Apple ürünlerinden aşina olduğumuz, uygulamalar arasında geçiş yapmak için dock kullanımını da içeren bazı özellikler kazanıyor.Ekranın alt bölümünden yukarıya doğru kaydırma yaptığınız zaman dock belirecek. Dock’tan alacağınız bir uygulamayı tutarak, ana çalışma alanına çekebilecek ve böylece yan yana çalışma özelliğini kullanabileceksiniz. Bir de ‘Dosyalar’ uygulaması var. Bu uygulama, iOS’te olmadığı şekilde dosyalarınızı iPad üzerinde yönetebilmenizi sağlıyor. Apple’ın son zamanlarda iPad Pro’yu dizüstü PC’lerle değiştirme yönündeki pazarlama stratejisini göz önünde bulunduracak olursak, kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamaya dönük bu tip bir platformun geliştirimi çok da sürpriz olmasa gerek.

iOS önümüzdeki sonbaharda güncelleme olarak temin edilebilecek. Yani tahminen yeni iPhone modellerinin piyasaya çıkacakları dönemde.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...