Google 2017 I/O ile Apple sekteye uğradı

Date:

Google’ın ahtapot stratejisi ve Apple

Google, geçtiğimiz hafta  düzenlenen I/O 2017 konferansında Google evrenine yaptığı heyecan verici katkılardan oluşan devasa yeniliklerini hepimizin dikkatine sunmuştu. Apple’ın tüm bu yenilikleri gördükten sonra dizlerinin bağı çözülmüş olmalı.

Arama ve yazılım devi Google, Assistant aracı ile büyük oranlı gelişmeler sağlıyor. Google Lens ile resim arama ve tespit özelliği, ‘Anlık Uygulamalar’ ile web araması ve ‘Google’da İş’ aracılığı ile de iş arama alanlarında kapsamlı yeniliklere imza atıyor.

Diğer bir deyişle Google’ın ekosistemi, Apple’ın çevresinde genişleyen daireler çizmeye başlıyor. Özellikle de Siri, Vr, ‘Akıllı Ev’ ve araba kontrol paneli gibi uygulamalarında gerek yazılım, gerekse donanım bazında Google’a ayak uyduramayan Apple, gün be gün Google’ın çizdiği bu çemberin içine hapsolmaya mahkum kalacak gibi görünüyor.

Google’ın sergilediği bilgiye dayalı derin veri tabanları üzerinde şekillenen yaklaşım diğer firmaların da çalışma yaptıkları platformları ele geçirmeyi hedeflerken, Apple tamamlanmış, sağlıklı paketlerı kontrol altında tutmayı tercih ediyor. Ki bu da geçmiş tecrübelere göre konuşacak olursak, her şeyin yerli yerinde olmasını sağlamak için uzun bir süre gerektireceği anlamına geliyor.

Apple’ın 5 Haziran’da düzenleyeceği ‘Apple geliştirici konferansı’na bir iki hafta kala Google’ın (ve tabii yenilenmiş Microsoft’un) yaptığı geliştirmelere iPhone ve Macbook’larda kullanılan iOS işletim sistemi, Siri yapay zekası, Apple TV ve hatta ‘Akıllı Ev’ gibi uygulamalarda sağladığı geliştirimlerle mukabelede bulunma şansını yakalayacak.

Fakat Google geçtiğimiz hafta Apple’a büyük bir rest çekmiş oldu.

Apple neden bu gelişmeden korkmalı, ve neden Haziran ayındaki WWDC konferansında elindeki asları göstermeli

Bugün itibariyle Google Apple’ı şu alanlarda mağlup ediyor

Sanal Asistan: Google’ın sesli arama aracı uzu zaman önce Siri’yi yarış dışı bıraktı. Daha kullanışlı olan bu araç, sıklıkla daha iyi tepkiler veriyor. Sonraki nesil Google Assistant yakında yazılı olarak sorguda bulunmanıza imkan verecek ve Google Lens’leri kullanarak nesneleri tanımlamanızı sağlayacak. Yakında Assistant ile öğlen yemeğinizi sipariş edebileceksiniz. Bu özellik iPhone’a da gelecek.

Home: Google Home, Amazon Echo ailesinin de ötesine geçmesini sağlayacak bir dizi ilginç özelliklere kavuştu. Yani; Konuşan kişiye göre tepkiler verecek, cihaza dokunmadan aramayı sağlayacak. Apple’ın bu noktada eşlenik sayılabilecek ‘HomeKit’ adlı entegrasyonu var fakat Google Home’da olduğu gibi tüm cihazları birbirine bağlayacak bir oturma odası merkezi kumandası çıkarmış değil (söylentiler bunun da çıkacağı yönünde).

Resimler: Google Fotoğraflar’a yapılmış birkaç çekici yenilik söz konusu fakat şimdiye değin gerçekleşen en heyecan verici yenilik ‘Google Lens’ ile gerçekleşiyor. Sistem temel olarak kamera üzerinden görüntülenen nesneleri ve yerleri tanımlayabiliyor. Google Lens ilk aşamada Google Resimler ve Google Assistant ile bütünleşecek.

VR ve AR: Apple’ın yeni iPhone kamerasına ‘alternatif gerçeklik’ özelliğini getireceği söylentisi var fakat Google halihazırda kendine ait bir VR gözlüğüne, VR’a uyumlu telefonlara ve iki AR telefona sahip.

Chrome: Tarayıcı mobil ile eşleşiyor ve daha fazla cihazda kullanılabiliyor (Örneğin Apple’ın Safari tarayıcısını Android üzerinde kullanamazsınız). Google aynı zamanda Chrome tarayıcısını da VR ortamına aktaracağını duyurmuştu.

Arabalar: Android, araç konfor sistemlerinin (dahili sistemler) üretim aşamasında Android üzerinde çalışmalarını sağlamak için yeni yollar üzerinde çalışıyor. Bu çalışma, telefonunuzu araca götürdüğünüz zaman araç kontrol sistemi üzerinde değişiklikler gerçekleştiren Apple CarPlay ve Android Auto’dan farklı olacak. Google daha derin anlamda değişiklikler gerçekleştirmeye çalışıyor.

Arama ve veritabanı: Google’ın temel gücü, arama araçları ve devasa ölçüdeki yer/konum ve olgularla ilgili veri tabanından geliyor. I/O konferansında yapılan açıklamada ‘İş aramaları’nın daha basitleştirileceği, daha çok arama sonuçları gibi gösterilecekleri bildirilmişti.

Apple arama konusunda Google’a hiçbir zaman erişemeyecek olabilir, fakat VR, AR ve ‘Akıllı Ev’ gibi alanlarda Google’ı yakalamak için yeterli kaynağa sahip. Tüm bu alanlarda Google’a ne şekilde karşılık vereceğini 5 Haziran WWDC oturumunda hep birlikte göreceğiz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...