Apple yapay zeka yarışında doping almaya devam ediyor

Date:

Temel hedef yapay zeka geliştirimi

Büyük teknoloji firmaları makine öğrenimi ve yapay zeka dünyasına güçlü giriş yapma konusunda vites artırımına giderlerken, Apple da bu alanda kendi becerilerini tamamlamak üzere bir firmanın daha satın alma işlemini gerçekleştirdi. Şöyle ki; Apple, yapılandırılmamış, ham verileri alarak yapılandırılmış ve daha kullanışlı bilgilere çeviren yapay zeka destekli arayüze sahip çalışma şekli uygulayan bir firma olan ‘Lattice Data’ yı satın aldı. Tekil bir kaynaktan edinilen bilgiye göre Apple, bu işlem için 200 milyon dolar civarında ödeme yaptı.

Anlaşma birkaç hafta önce sona erdi ve kaynağımızın söylediğine göre yaklaşık 20 mühendis, Apple’a katıldı.

Bu konuda ilk bildirimi kaynağımızdan edindikten sonra Apple’dan standart teyid cevabını aldık. “Apple  zaman zaman daha küçük ölçekli teknoloji firmalarını satın alır ve genel itibariyle bu konularla ilgili amaçlarımız ya da planlarımız hakkında fikir beyan etmeyiz” dedi.

Lattice geçtiğimiz yıl karanlıktan çıkana kadar GV, Madrona ve InQTel’den en az 20 milyon dolarlık fon desteği almıştı. 2015 yılında kurulan Lattice, bugüne değin büyük oranda gözetim altında kaldı fakat şu da var ki firmanın saygın bir kökeni var.

Firma, Stanford’da ‘ham veriden değer edinme’ amacıyla kurulmuş bir sistem olan ‘DeepDive’ ın ticarileştirilmesi maksadıyla Christopher Re, Michael Cafarella, Raphael Hoffmann ve Feng Niu ortaklığıyla kurulmuştu.

Stanford’da bir profesör olan Re, DeepDive konusundaki çalışmasından ötürü ‘MacArthur Genius Grant’ ödülünü kazanmıştı ve şimdi ise Lattice’te yönetici bilim insanı olarak görev yapıyor. Lattice’in CEO’su olarak başlayan fakat şu anda CTO’su olan Cafarella Michigan Üniversitesi’nde bir profesör ve Hadoop projesinin yapımcı ortaklarından biri olarak biliniyor. Niu Lattice’in yönetici mühendislik çalışanı. Cafarella ve Hoffmann (LinkedIn’deki hesabında belirttiğine göre Google’a geçiş yapmış) da aynı zamanda DeepDive’ın geliştirilmesinde çalışma yapmışlar.

Lattice’ten kimlerin Apple’la birlikte çalışacakları ya da Apple’ın bu teknolojiyi ne yönde kullanmaya niyetli olduğu henüz açıklık kazanmış değil. Tahminimiz bir çeşit Yapay Zeka eğilimi olduğu yönünde. Kaynağımızın belirttiğine göre Lattice, Amazon’un Alexa’sı ve Samsung’un Bixby’si de dahil olmak üzere bazı yapay zeka asistanlarının güçlendirilmesine yönelik olarak diğer teknoloji firmaları ile de bir süredir görüşmeler yapıyordu ve yakın zamanda Güney Kore’de bulunmuştu.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...