AB’den sosyal ağ firmalarına kıskaç

Date:

Savunmasız tüketicinin hakkı korunacak

Sosyal medya platformları hala sayısız dolandırıcılık olaylarının gerçekleştiği vahşi, çok vahşi batı durumunda. Avrupa Birliği Facebook, Google ve Twitter’dan bu olaylara bir son vermelerini, aksi takdirde cezai müeyyide ile karşılaşabileceklerini bildirdi.

Birlik, sosyal medya firmalarından bu tip vakaları tespit edip kaldırmak için bir yol bulmalarını ve aynı zamanda hukuksuz işler yapanların ortaya çıkarılması için gözlemcilerle doğrudan iletişim hattı kurmalarını talep ediyor.

Sosyal ağ firmaları sorumlu tutuluyor

EU Komisyoncusu Vera Jourova bir açıklamasında “Sosyal medya firmaları dolandırıcılık ve kimlik avı olaylarına çözüm getirme konusunda daha fazla sorumluluk almalılar… Avrupa Birliği tüketicilerinin bir şikayeti çözüme kavuşturmak için California’da bulunan bir mahkemeye başvurmak zorunda kalması kabul edilemez” dedi.

Yöneticiler ve savunma grupları tüketicilerden, kimlik avcılıkları ve servislerin AB tüketici yasalarına riayet etmediklerine dair gün geçtikçe daha fazla şikayet alıyorlar. Jourova “Eğer birlik dışındaki bir ülkeden yapılan dolandırıcılık vakası neticesinde sahte bir ‘Microsoft Destek’ sayfasına girecek olursanız, tabii ki dolandırıcı size geri ödeme  ya da 30 gün serinleme süreci sunmayacaktır.  Bu sebeple online sosyal medya ağlarının büyüyen önemlerini göz önünde bulunduran AB, bu platformları işletenleri sorumlu tutmaya hazırlanıyor” dedi.

[irp posts=”11235″ name=”Gmail postanıza gelecek dosya eklerine dikkat”]

Birliğin amacı tüketici ödemelerini, ücretsiz denemeler üzerinden gerçekleştirilen üyelik tuzakları, sahte ürün satışları ve sahte promosyonları da içeren dolandırıcılıkları durdurmak. AB, Facebook, Google ve diğerlerinin sosyal ağ sahiplerinin tüketicilerden kendi ülkelerinde bulunan mahkemelere gitmelerini isteyerek, haklarından feragat etmeleri talebinde bulunarak, sponsor içeriğini gizleyerek ya da tüketicinin rızası olmadan anlaşma şart ve koşullarını değiştirerek tüketicileri haklarından mahrum bırakamayacaklarını söylüyor.

Bir anda görünen ve kaybolan dolandırıcılık vakalarının yüksek sayıda olduklarını göz önünde bulundurursak yeni kurallar cezai müeyyideyi oldukça masraflı hale getirebilir. Komisyon üç firmaya da bu sorunlara çözüm getimesi için bir ay süre veriyor. Aksi takdirde tüketici hakları yetkilileri cezai müeyyide uygulamak durumunda kalabilirler.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...