Ayaklarla kontrol edilen robotik kollar

Date:

Metal Uzuvlar

Bir elinizde çay bardağı, diğerinde bir diğerini tutarken odanın kapısını açmak zorunda kaldığınız anlarda ‘üçüncü bir elim olsaydı da, şu kapının tutacağını kavrayıverip, açıverseydi kapıyı benim için’ şeklinde düşüncelere gark olduğunuz anlar olmuştur. İşte bu yazımızda bu tip durumlarda imdadınıza yetişebilecek robotik kollarla ilgili bir gelişmeden söz edeceğiz.

Bu tip bir ihtiyaçtan mı doğmuştur, bilinmez, ama rivayet odur ki Tokyo’da bulunan Inami Hiyama Laboratuvarı’nda mukim bir grup, MetaLimbs (MetaL Uzuvlar) adını verdikleri ve ayaklarla kontrol edilen bir adet ‘robotik destek kolu’ icadında bulunmuşlar. Söz konusu icat, bu yıl düzenlenecek olan Siggraph 2017 ‘Emerging Technologies (Gelişen Teknolojiler)’ başlıklı sergide gösterime sunulacak.

‘MetaLimbs’ projesi hem garabetlik arz eden, fakat aynı zamanda şıklık ifade eden bir özelliğe sahip. MetaLimbs’i kullanmak için takip işaretçilerini ayaklarınıza ve dizlerinize bağlıyorsunuz. Böylece iki adet metal kolun bilek ve dirsek bağlantılarını kontrol edebiliyorsunuz. Aynı zamanda ayak parmaklarınıza da sensör takarak sensörleri parmak aranızda sıkıştırdığınız zaman robotik ellerin yumruk haline dönüşmelerini sağlayabiliyorsunuz. Hatta kısıtlı da olsa karşı tepki de verebiliyor bu robotik eller. Herhangi bir şey robotik ellerden birine değdiği zaman, ayağınızdaki bantlardan birini çekerek harekete geçiriyor.

MetaLimb

 

Ayaklarınızın boşta olduğu bir anda koltukta otururken kullanılmak üzere tasarlanmış bu kollar (örneğin elinizde içecek bir şeyler varsa ya da ellerinizi sallıyorsanız, v.s.) Fakat tabii aynı zamanda ayakta iken de kullanabilirsiniz. Ama tabii absürd bi dans yapıyor muşsunuz gibi görünmekten rahatsız olmayacaksanız.

MetaLimb El ve Ayak

Ufukta görünen düşünceyle kontrol edilen, hatta bütünüyle bağımsız olarak hareket eden protez uzuvları göz önünde bulundurursak, ayakla kontrol edilen bu ellerin geleceği çok parlak olmayabilir. Fakat ayaklarıyla yazmayı öğrenmeyi denemiş biri için oldukça cazip bir öneri olabilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...