Tip 1 Diabet hastaları için son derece ümit verici bir çalışma

Date:

Minyatür pankreas

Amerika’da her yıl ortalama 30.000 yetişkin ve çocuğa Tip 1 Diabet (T1D) teşhisi konuyor. Yaklaşık 1.25 milyon toplam diabet hastası bulunan Amerikan toplumunda bu rakamın 2050 yılı itibariyle 5 milyonu bulması bekleniyor.

T1D, vücudun insülin üretimini durdurduğu durumlarda ortaya çıkan bir çeşit oto-immün hastalığıdır. Bu hastalık hayat boyu insülin enjeksiyonu ya da pompasına bağlı kalmaya neden olabileceği gibi, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarının gelişmesine de yol açar.

Bununla birlikte yeni klinik denemeler hastalığın tedavisinde ümit verici sonuçları beraberinde getiriyor. Yapılan bir testte, karın bölgesi organlarını saran zarsı dokuya (omentum), adacık tipi (islet) pankreas hücreleri implante edildi.

T1D’nin tedavisinde ortaya konulan plan sadece bundan oluşmuyor tabii. FDA, geçtiğimiz Eylül ayında T1D için geliştirilen ilk otomatik sistemi onaylamış, diğer bazı araştırmacı ekipler de kök hücre ve 3D baskılama tekniklerinin olası etkileri üzerinde çalışmalar yapmışlardı.

Fakat, T1D hastalığına maruz bir hastanın uzun süreli olarak insülinden bağımsız kalabilmesini sağlayan ilk tedavi yöntemi, omentum’a pankreatik islet hücrelerin implante edilmesiyle gerçekleşti. Tıbbi ekip öncelikle donörlerden aldığı islet hücreleri hastanın kendi kan plazması ile bir araya getirdi. Bu karışım daha sonra hastanın omentum’una ‘laproskopik yarma’ yöntemi ile tabakalar halinde döşendi.

İslet’lar, pankreastan elde edilen endokrin hücresi kümelerinden oluşur ve diabet hastası olmayan insanlarda insülin ve glukagon salgılarlar. İnsülin üreten bu hücreler, daha önce karaciğere implante edilmişlerdi fakat, bu tekniğin enflamasyona neden olabildiği görüldü. Bununla birlikte yeni ‘Dokusal Tasarım’a bağlı implant bölgesi, bu tip bir soruna neden olmadığı gibi aynı zamanda minimal invazif operasyonlarla da uygulanabiliyor.

Bu teknikle oluşturulan bölgenin, insülinin üretildiği yer olan pankreasla benzer kan temini ve süzülmesine sahip olduğu görüldü. Sonuç itibariyle diabetli hastalarda daha doğal yollardan insülin sağlayan bir mini pankreas oluşturulmuş oldu.

Araştırmanın baş yazarı olan David Baidal “Elde edilen sonuçlar omentum’un, yeni platform tekniği kullanılarak islet implantasyonun yapılması için uygun bir bölge olduğunu gösterdi. Çalışmamızdan ve omental islet nakil işlemlerinin uzun süreli takibinden elde edilecek veriler, islet transplantasyon stratejisinin uygulanabilirliği ve güvenilirliğini ortaya koyacak. Fakat şu an itibariyle dahi elde ettiğimiz sonuçlardan ötürü son derece heyecanlıyız” dedi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...