Neden bavullar tekeri üstüne devrilir bulmacası çözüldü

Date:

 

Bilim insanları bu konuya da el attılar

Tatil geldi. Herkes bir tatil beldesine, yazlığına ya da memleketine tatile gidiyor. Tabiki yanında olmazsa olmaz eşyalarını götürüyor. Onu mu koysam, bunu da mı alsam, şu da eksik kalmasın derken bavullar dolup taşıyor. O bavulları bir de taşıması var. Seyahatlerimizde en çok hatırladığımız o bavulları nasıl zorla çeke çeke taşıdığımız ve devrildiğinde kaldırmaya çalıştığımız anlardır. Ne cebelleşmedir o. Bavul enteresan bir şekilde kayar ve kesinlikle devrilir. Başka bir yolu yoktur. Bilim insanları bu konuya da el attılar.Bilim insanları bu konuya da el attılar

Fransız bilim insanları, bir bavul yüksek hızda kontrol dışı kaldığında neyin yanlış gittiğini görmek için bir koşu bandına çıktılar. Çünkü bir anlamda hareketli bir zeminde kayıp düşen şey ağırlığı ve hızı olan bir nesne. İki tekerlekli arabaların neden bir tekerlekten diğerine kayma eğilimi gösterdiğini açıklayan bir denklem geliştirdiler. Araştırmacılar “Salınımların genliğini azaltmaktan ziyade hızlandırmak gerekir” sonucuna vardılar. “Tecrübesiz bir bavul çekici asla bu şekilde tepki vermez. Sonuç bir bavul için dramatik olmayabilir ancak bir araç tarafından çekilen bir römork için zahmetli olabilir.”

Yani çanta ve bavul herhangi birisi siz hareket halindeyken düşüyor ya da devriliyorsa hızınızı kesip onu düzeltmeye çalışın. Biraz daha hızlanarak manevra vererek düzeltmeye çalışın. Momentum kanununa göre başarısız olma ihtimaliniz yok. Ancak yine de bavulunuzdan önce kendinize dikkat edin.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...