Bilim insanları zihin okuyabilen bir yapay zeka yapıyor

Date:

Zihin okumak için yapay zeka kullanmaya çalışıyorlar.

Lego’larınızın yapımında yardımcı olmak için ya da şehri korumak için bir yapay zeka kullanılsa da  derin öğrenme sinir ağları her geçen gün daha da etkileyici hale gelebiliyor. Bununla birlikte, son günlerde bazı bilim insanları bu algoritmanın yeteneklerini yepyeni bir seviyeye çıkartıyor. Zihin okumak için yapay zeka kullanmaya çalışıyorlar.

Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar beyinden gönderilen ters mühendislik sinyalleriyle beyin taramalarına bakarak karmaşık düşünceleri okuyabilen bir yapay zeka üzerinde çalışıyorlar. Carnegie Mellon Üniversitesi bilim insanları, işlevsel bir manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) cihazından toplanan verileri kullanarak bu veriyi makine öğrenme algoritmasına gönderiyor. Ve bu algoritmalar beynin karmaşık düşünceleri oluşturmak için kullandığı bölgelerin yerini buluyor.

Ekip, çalışmasında etkileyici bir şekilde bireylerin çeşitli fiziksel eylemlerini ya da sosyal etkileşim yönlerini de kayşayan 240 karmaşık durumu işlerken beynin nerede ve nasıl tetiklendiğini görebildiklerini gösterdi. Bu tetikleyen unsurları anlayarak, algoritmanın beyin taramalarında, o sırada ne düşünüldüğünü tahmin etmek için kullanılabilir ve bu düşünceleri tutarlı cümlelere dökülebilir.

Bu karmaşık cümlelerin 239’unu seçip, yapay zekayı ilgili beyin taramaları ile besleyen algoritma, yüzde 87’lik bir  doğrulukla düşünceleri tahmin etmeyi başardı. Aynı zamanda, cümleleri ters de çevirebilir. Ve daha sonra düşüncenin insan beyninde nasıl oluşacağının tahmininin kesin bir haritasını çıkartabilir.

Bu etkileyici araştırma, derin öğrenmenin ne kadar ilerlediğini göstermektedir. Daha önce süper güçlü bilgisayarların gelişiminden endişe etmediyseniz, zihin okuyabilen bilgisayarlar için endişe etmenin zamanı geldi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...