Renklerin trafik kazaları üzerinde etkisi olduğu ispatlandı

Date:

Sarı renk uyarıcı özelliğe sahip

Bulunduğunuz şehrin caddelerinde parlak sarı renkte taksiler cirit atıyor mu?

Küçük bir detay gibi görünebilir fakat yeni bir araştırma taksi renginin diğer araçların çarpma ihtimalleri üzerinde bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma sarı renk taksilerin, mavi renk olanlara oranla %9 oranında daha az arkadan çarpma kazalarına karıştığını gösteriyor. Ulusal Akademi Bilimleri dergisinde Pazartesi günü yayınlanan yazıya göre çalışmanın bulguları canlı sarı renk diğer sürücülerin gözlerini alarak çarpmalardan uzak tutmayı sağlıyor.

Ulusal Singapur Üniversitesi’nden profesör olan Teck-Hua Ho bir açıklamasında “Koyu renk araçlarda daha yüksek oranda kaza riski bulunduğuna dair söylemsel bir kanaat olmakla birlikte, renk ile kaza riski arasında güçlü bir nedensel ilişki bulunduğuna dair gözleme dayalı yapılmış çok az sayıda çalışma bulunuyor” dedi. “Çalışmamızın bulguları renge dayalı görünürlüğün toplu taşıma araçlarında kullanılan renklerin algılanmasında önemli bir rol oynadığını gösteriyor.”

Sarı taksiler büyük şehirlerde ikonik semboller haline geldiler, fakat daha yumuşak renklerin kullanıldığı farklı şehirler de var. Yaklaşık 100 yıl önce Chicago Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma sarı rengin fark edilebilecek en kolay renk olduğu sonucuna varmış, kalabalık caddelerde seyir halindeki taksilerin yolcular tarafından kolaylıkla seçilip çağırılabilecekleri için bu rengin seçilmesi yönünde bir firmaya tavsiyede bulunmuştu.

Görünen o ki günümüzde bu seçim aynı zamanda diğer sürücülerin araçlardan uzak durmalarına da yardımcı olduğu noktasında bir rol oynuyor.

Araştırmacılar 36 ay boyunca 4175 sarı taksiyi ve 12.525 mavi taksiyi gözlemlediler. Ek olarak 3 ayboyunca yaklaşık 3.000 GPS kayıtlarını inceleyerek mesafe farklarını, duruş/kalkış sayılarını ve sürüş hızlarını kontrol ettiler.

[irp posts=”7030″ name=”Boeing Starliner uzay taksisi 600’den fazla 3D-kesimli parça içerecek”]

Aynı zamanda sürücülerin yaş ve eğitim seviyeleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulunduran araştırmacılar, rengin kaza riski ile ilişkisine dair tecrübe ve ağızdan ağza yayılan söylemler üzerinden on yıllar boyunca elde edilen sezgisel inanışın doğru olduğunu tespit ettiler.

Araştırmacılar bu etkinin özellikle caddelerdeki ışıklandırma altındaki karanlık ortamlarda en güçlü boyutta olduğunu, zira sarı rengin, arka planın karanlık olduğu durumlarda belirginleştiğini gördüler.

Netice itibariyle ortalama yoğunlukta yolculuk yapan bir taksi yolcusunun sarı renk araçta kırk yıl içerisinde bir kaza yaşama ihtimali varken, mavi renk araçta bu oran 1.1’e çıkıyor. Her ne kadar bu oran yolcular açısından oldukça düşük görünse de, binlerce taksi aracı için zaman ve tamirat masrafı harcayan taksi firmaları  ve sürücüler için büyük etkilere neden olabiliyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...