Bahçenizdeki çimler uçak yakıtı olarak kullanılabilecek

Date:

Çürüme süreci kısaltılıyor

Bitkilerin petrole dönüşmesi için milyonlarca yıllık doğal işlem gereklidir. Fakat Ghent Üniversitesi’ndden bazı araştırmacılar bu süreci çok daha hızlandırmanın bir yolunu buldular. Çimeni ön bir çalışma ile daha çabuk çürüten araştırmacılar, bağırsaklarımızdakine benzer Clostridium bakterisini ekleyerek petrol ve jet yakıtı içeriğinin ana maddelerinden biri olan ‘Decane’ maddesini elde ettiler.  Decane çevre kirliliğine yol açan bir yakıt olmakla birlikte ticari jetlerin bu yakıta önümüzdeki 20-30 yıl boyunca ihtiyaçları olacak.

Araştırmacılar yapmış oldukları çalışmanın ticari anlamda uygulanabilir olacağı konusunda kendilerinden eminler.

Sistemlerinin çalışması için öncelikle çimeni çökerten bir bileşik hazırlayan bilim adamları böylece bakterinin çimeni daha kolay hazmetmesine olanak sağladılar. Daha sonra çimeni zenginleştirilmiş Clostridium bakterisi ile işleme tabi tuttular. Bu bakteri cinsi, insan bağırsağında bulunan yararlı bakteri türlerindendir. Daha sonra laktik asit ve türevlerinin üretimine yol açan fermantasyon uygulanarak caproic asitlerin oluşumu sağlandı. Birkaç ek aşamalı işlemden sonra oluşan bileşim, petrol ve jet yakıtının birincil bileşeni olan ‘decane’ kimyasalının üretimi ile sonuçlandı.

Belirtildiği gibi decane ve benzeri ürünler çok temiz yakıt maddeleri değillerdir (yandıklarında CO2 üretirler). Fakat yine de örneğin pillerden çok daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptirler. Bu nedenle orta vadede jet yakıtı olarak kullanılmaya devam edilecekleri aşikar. Zira jet uçaklarının kaldırılmaları için oldukça güçlü enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulur.

Bu işlem şimdilik birkaç damla bio-yakıt üretebiliyor fakat araştırmacılar bu işlemin halihazırda oldukça etkili olduğunu ve yapılacak biraz daha fazla çalışma ile ticari anlamda kullanılabilir hale getirilebileceğini düşünüyorlar. Çimenler her yerde yetişen bitkiler olmaları nedeniyle üretim maliyeti ciddi anlamda düşük olacağı için bu işlemin ekonomiye katkısı da oldukça büyük olacaktır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...