Boeing, DARPA’nın yeni hipersonik uzay uçağını inşa ediyor

Date:

XS-1, uyduların bir an önce fırlatılmasını mümkün kılacak

Boeing, DARPA’nın yeni hipersonik uzay uçağını inşa ediyor

Birkaç yıl önce DARPA, fırlatma uydularını daha hızlı ve ucuz bir hale getirmek için tasarlanmış bir araç olan XS-1 kod adlı yeni deneysel bir uçak projesi üzerinde çalışmaya başladı. Bugün projede büyük bir sıçrama gerçekleşti: DARPA, Boeing ile birlikte girişecekleri işte yeni nesil hipersonik uzay ucağı üretimi için el ele vereceklerini açıkladı. Özellikle uçak üreticisi firma projenin ilk aşamalarında ajansın devam ettirdiği Boeing konseptini sürdürerek XS-1 projesinde tasarıma yönelik çalışmalarını tamamlamaya başladı. Şimdilik önümüzdeki bir kaç yıl boyunca testler ve inşa süreci sürecek.

Boeing, DARPA'nın yeni hipersonik uzay uçağını inşa ediyor
Boeing, DARPA’nın yeni hipersonik uzay uçağını inşa ediyor

Pratikte bu şimdilerde inşası süren Boeing’in insansız kullanılabiceği anlamına geliyor. Aynı zamanda 2020’ye kadar ardarda on gün boyunca test uçuşu gerçekleştirmek için XS-1’in uyduları fırlatabileceği ispatlanmış, tekrar kullanılabilir bir jet oluşturmuş. Bu jet tabiki hipersonik özellikte. Kısa sürede yörüngeye aracı yollayabiliyor.

DARPA’dan Jess Sponable’ın yaptığı açıklamaya göre: “XS-1 yalnızca ne standart bir uçak ne de bir fırlatma cihazı. Her ikisinin mükemmel oranda birleşimi”.
XS-1, ikincil bir roket yerleştirilmeden önce yükselticiler yardımı olmadan yörünge altı yüksekliklerde uçar ve yükünü yörüngeye iletmek için fırlatılabilir. Daha da iyi haber, birincisi fırlatıldıktan sonra uzay düzlemine ikinci bir uydu daha alabilecek. Tabiki şimdi bu, bir plandan ötesi değil – proje bitse bile motor testlerinin yapılmaya başlanmasına en erken 2019’da başlanacak.
O zaman gelene kadar DARPA’nın konseptini belirleyerek düzenlediği videolarını izlemeli ve takipte kalmayız. Oldukça ilham verici, havalı ve izlenilesi…

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...