Çin’den ISS uzay istasyonuna ilk uçuş

Date:

Amerika ile ilk ekip çalışması

SpaceX 3 Haziran Cumartesi günü Falcon 9 roketinin tepesinde bulunan Dragon kapsülünü yenileyerek tekrar göndermişti. Bu gönderim esnasında yiyecek ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin yanında Çin’den gelen bilimsel araştırma ekipmanları ve deney malzemeleri de bulunuyordu.

Çin’in temin ettiği cihazlar, insansız Dragon uzay aracının ISS’e demir atmasının planlandığı 6 Haziran’da uzay istasyonuna ulaştırılmış olacak.

Çin’in ISS üzerinde gerçekleştireceği ilk araştırma projesi

Çin’in ISS üzerinde gerçekleştireceği ilk misyonun odak noktası, uzay radyasyonu sorunu ve bunun astronotların DNA’ları üzerindeki etkileri üzerinde olacak.

Beijing Institute of Technology’de hayat bilimi profesörü olan proje yöneticisi Deng Yulin’e göre misyonun amacı, uzay ortamında DNA mutasyon oranını incelemek. Deng’in belirttiği üzere mutasyon, astronotların uzay misyonları esnasında karşı karşıya kaldıkları en büyük risklerden biri. Çünkü radyasyon seviyeleri dünyadakine orana 10 kat daha fazla.

Deng bir açıklamasında şöyle diyor: “Araştırma ekibi Shenzhou-8 (2011 yılında gönderildi) ile yapılan ilk deney sonrasında, DNA mutasyonuna ve biyomoleküler değişikliklere sebep olabilecek uzay ortamının varlığını kanıtlayan gen mutasyonu ile ilgili delil yakalamıştı.”

Şimdiki araştırma projesi önceki çalışmasına ISS üzerinde devam edecek ve uzay radyasyonu ve micro-yerçekiminin gen mutasyonu şablonu oluşturup oluşturmadığını araştıracak.

Bu deney, istasyonun Amerikan tarafında yapılacak ilk Çin kontrollü araştırma olacak. Projenin ISS üzerinde 30 gün boyunca sürdürülmesi bekleniyor. Bu süreçten sonra Dragon kapsülü sonuçları Dünya’ya geri getirecek.

Araştırma projesinin doğası gereği bu çalışma uzun süreli insanlı uzay uçuşlarına dair önemli belirteçler ortaya koyabilir.

Araştırmada Amerikan firması NanoRacks’ de bulunuyor

Beijing Institute of Technology bu deney amacıyla Amerikan özel firması NanoRacks ile ekip çalışması yapıyor.

Amerikan firması yükün uzay istasyonuna taşınması ve aynı zamanda yapılacak deneyden veri toplamak ve firma dahilinde depolama alanı sağlamak için yaklaşık 200.000 dolarlık ödeme aldı.

SpaceX’in geçen hafta gerçekleştirdiği roket gönderiminden ayrı olarak Çin de bu bahar başlarında Tianzhou-1 kargo uzay aracı ile uzaya bilimsel ekipman göndermişti.

Çin’in ilk kargo uzay aracı Tianzhou-1, Long March-7 Y2 roketinin içerisinde uzaya fırlatıldıktan sonra, 22 Nisan tarihinde yörüngede dönmekte olan ‘Tiangong-2’ isimli uzay laboratuarına demirlemişti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...