Daha iyi bir AMD Ryzen sistem oluşturmak için tavsiyeler

Date:

Etkin konfigürasyon

AMD Ryzen işlemcisi sistem konfigürasyonu pratikleri yapmaya alışkın oyuncuların yanlış ya da sağlıksız sonuçlar almalarına neden olabilecek tamamiyle yeni ve farklı bir platform. Kullanıcıların yeni PC’lerinden olası en iyi verimi ve kullanılabilirliği elde etmelerini sağlamak için aşağıdaki konfigürasyon adımlarını bir araya getirdik.

Firmware’i güncelleyin

Ana kartınız için en son UEFI ROM kullandığınıza emin olun

  1. En güncel ROM’lar Windows 10 çekirdeğini en iyi uygulama performansı sağlamak üzere desteklerler
  2. Yeni ROM’lar ana kartınızın ve UEFI menü seçeneklerinin işlevselliğini/dengesini geliştirebilir

Hafıza ile ilgili işler

AMD Ryzen işlemcileri, sistem RAM’inin daha hızlı çalışması için uygun yapıya sahiptir fakat daha öncesinde kurulumunuzun dayanıklılığını sağlamak önem arz ediyor.

  1. AMD Ryzen işlemcisi DDR-4 3000 ya da DDR4-3400 için ‘hafıza oranlayıcı (memory divider)’ seçeneğini sunmamaktadır. Yüksek hafıza zamanlayıcıları (clock) elde etmek isteyen kullanıcılar 3200 ya da 3500 MT/s tipi hafızaları tercih etmelidirler
  2. Hafıza üreticileri aynı zamanda seçkin ana kartlar için 32GB (4x8GB) kitleri 3200 MT/s’lik oranları için uyarlamaya başladılar
  3. BIOS’unuzu DRAM paketi üzerinde tavsiye edilen timing’lerle (zamanlamalarla) (CAS/tRCD/tRP/tRAS/tRC/CMD) ve voltaj oranları ile programladığınıza emin olun.
  4. Overclok’un güvenilir olmadığı durumlarda AMD Ryzen işlemcisi güvenli bir POST sağlamak için DIMM’in JEDEC SPD ‘güvenli’ timing’lerine dönebilir. DIMM’ler genellikle DDR4-2133’te çalışmak üzere programlanmışlardır. Tabii BIOS aksi yönde bir belirtimde bulunmadığı sürece. Dolayısı ile performans testinden önce istediğiniz overclock oranının ayarlı olduğundan emin olun. Sağlama yapmak için Windows CPU-Z’yi kullanabilirsiniz.
  5. DDR4-2667’den daha büyük hız dereceleri için lütfen anakart üreticisinin hafıza QVL listesine başvurunuz. Her ana kart üreticisi kendi anakartları için özel hız, modül ve kapasite testleri yapar. Bu nedenle ilgili liste, iyi çalışan bir hafıza eşleştirmesi bulmanıza yardımcı olur. En iyi ve en güvenilir sonuçlar elde etmeniz için bu listeye bağlı kalmanız önem taşıyor.
  6. Samsung ‘B-die’ hafıza chiplerine dayalı 16GB kitlerle yapmış olduğumuz testlerde 2933, 3200 ve 3500 MT/s oranlarında iyi sonuçlar gözlemledik. Olası kitler ;
  • Geil EVO GEX416GB3200C16DC [16-16-16-36 @ 1:35V]
  • Skill Trident Z – F4-3200C16D-16GTZR [16-18-18-36 @ 1.35V]
  • Corsair CMK16GX4M2B3200C16 VERSION 5.39 [16-18-18-36 @ 1.35V]
  1. Son olarak AMD’lerin yeni AM4 platformlarının devam eden gelişiminin bir parçası olarak AMD, yüksek hafıza çarpanlı overclock hafıza konfigürasyonlarına olan desteğini arttıracak. Mevcut DDR4-3200 limitini refclk ayarlamaları olmadan daha yüksek hızlara desteklemeleri için Mayıs ayında anakart üreticilerine güncelleme yapmaları için talepte bulunulacak. AMD Ryzen işlemcileri halihazırda Workstation ve oyun oynama workload’larında (iş güçleri) müthiş bir performans sağlıyor. Bu güncelleme overclocked memory çalıştırmayı tercih eden kişilerin daha fazla değer ve performans edinmelerine imkan verecek.
  2. AMD’nin resmi olarak desteklediği DRAM konfigürasyonları aşağıda bilginize sunulmuştur

DDR4 Hızı (MT/s)                             Hafıza Sıralamaları                          DIMM Miktarları

2667                                                     Tekil                                                     2

2400                                                     Çift                                                        2

2133                                                     Tekil                                                     4

1866                                                     Çift                                                        4

 

Güç planınızı göz önünde bulundurun

Windows 10 Yüksek Performans güç planının kullanımda olduğundan emin olun.

Yüksek Performans planı iki temel fayda sağlar :

  1. Çekirdek Parking OFF : Durağan CPU çekirdekleri akış planlaması için anlık olarak edinilebilirler. Buna karşın Balanced (dengeli) plan, durağan CPU çekirdeklerini düşük güç haline sevk eder. Bu durum değişken yükleri yerleştirmek için parklamayı kaldırırken ek gecikmeye sebep olabilir.
  2. Hızlı frekans değişimi : AMD Ryzen işlemcisi voltajını ve frekans durumlarını ‘Zen’ mimarisince doğal olarak desteklenen şekilde 1ms aralıklarla ayarlayabilir. Buna karşın ‘Balanced’ (dengeli) plan güç konumu değişikliklerinde yazılım eşliği gerektiriyor olması nedeniyle daha uzun süreli voltaj ve frekans değişikliklerine ihtiyaç duyabilir.

Kısa vadede oyunlar ve diğer yüksek performanslı uygulamaların Yüksek Performans planı dahilinde tamamlanmalarını tavsiye ediyoruz. Nisan ayının ilk haftası itibariyle AMD, AMD Ryzen işlemcileri için Dengeli plan politika parametreleri gücünü optimize edecek bir güncelleme yayınlayarak masa üstü bir bilgisayarın tipik kullanım modelleriyle daha uyumlu bir performans sağlamasına imkan verecek.

Gözlemci (Monitoring) Etkisi

Performansın gerekli olduğu durumlarda arka planda CPU derecesi ya da frekans gözlemleme araçları olmadığına dikkat edin. Gerçek zamanlı performans ölçüm araçları performansı, özellikle gözlemleme çözünürlüğünün (>1 numune/saniye) arttırıldığı durumlarda performansı etkileyen ‘gözlemci etkisi’ne sahip olabilirler.

Overclocking!

Overclocking, sisteme daha fazla ‘serbest’ performans sığdırmak için kullanılan zaman tabanlı denemeye dayalı ve sevilen bir yöntemdir. AMD Ryzen işlemcisinin overclocking için açık olmasının sebebi de budur.

AMD Ryzen 7 1700 işlemcisi işlemini göz önünde bulundurun. İşlemci, 3.0GHZ temel clock, çift çekirdekli hızlandırıcı clock (3.7GHz), tüm-çekirdekleri hızlandırıcı clok (3.1GHz) ve 2-çekirdekli XFR clock (3.75GHz) barındırır. Bir çokları tüm-çekirdekli 3.9GHZ civarında overclocklar’la ilgili bildirimde bulunmuşlardır. Bu değer, CPU’nun varsayılan davranışından %25 daha yüksek bir değerdir.

Hepsini bir araya getirelim

Tüm bu farklı değişikliklerin performans etkisini test etmek için kullanılmamış bir Windows 10 tabanlı sistemi aşağıdaki özelliklerle bir araya getirdik ;

  • AMD Ryzen 7 1800X (8C16T/3.6-4.0GHz)
  • 16GB G. Skill (2×8) DDR4-3200
  • 2133MT/s: 15-15-15-35-1t’ye zamanlanmış
  • 2933MT/s: 14-14-14-30-1t’ye zamanlanmış
  • ASUS Crosshair VI Hero (5704 BIOS)
  • 1xAMD Radeon RX 480 GPU (Radeon Software 17.2.1)
  • Windows 10 Yıl dönümü Güncellemesi (Yapım 14393.10)

Bu işlemle aynı zamanda F1 2016’nın oyun kurulduğunda bir CPU topoloji haritası ürettiğini keşfettik (hardware_settings_config.xml). Bu dosya oyuna sistem işlemcisinin kaç çekirdek ve iş parçacığını (thread) desteklediğini söylüyor. Bu ayarlar dosyası Steam Cloud’da depolanır ve aynı Steam hesabından F1 2016 yüklenen herhangi bir bilgisayarda yeniden senkronize edilir. Bu nedenle eğer bir kullanıcının 4 çekirdekli SMT’si olmayan bir işlemcisi varsa, ve aynı oyun kurulumunu yeni bir AMD Ryzen bilgisayarda yeniden kullanırsa, oyun Cloud sistemle yeniden senkronize olunacaktır ve yeni sistemin de eski quadcore işlemci olduğunu düşünecektir.

Yalnızca oyunun yeni bir kurulumu, AMD Ryzen işlemcimizin mimarisini daha iyi yorumlayan yeni bir topoloji haritası için kullanılabildi. Tabii bu tam bir zafer değildi. Aynı zamanda yeni ve daha iyi bir topoloj haritasının Ryzen’ı 8 çekirdekli 16 işlem parçacıklı bir işlemci olarak değil, hala 16 çekirdekli bir işlemci gibi gördüğünü keşfettik.  Bu halde bile performans güncellenmiş topoloji haritasıyla gözle görülür şekilde arttırılmıştı. Sisteme ek değişiklikler yapıldıkça performans o noktadan daha ileriye çıktı.

Resmin anlattığı hikaye gün gibi aşikar : konfigürasyon önemlidir.

F1 2016 Benchmark

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...