Bir başkasına ait programlanmış kök hücre nakli yapıldı

Date:

Kişiden kişiye kök hücre nakli

Kök hücrelerin başka bölgeye ekimi (transplantasyon) gerçek anlamda uygulanabilir bir gerçek haline geldi. Yaşla alakalı macular dejenerasyon (retina dejenerasyonuna bağlı görme bozukluğu) hastalığı olan bir Japon hastaya bir başka insan donörden ilk kez kök hücre nakli yapıldı. Doktorlar donörün deri hücrelerini indüklenmiş pluripotent kök hücrelere (çok çeşitli hücre tiplerine dönüşebilme hali) dönüştürerek bu hücrelerin retina hücreleri olmalarını sağladılar. Eğer her şey plan dahilinde giderse yeni hücreler dejenerasyonu durduracak ve hastanın kalan görüş oranını koruyacak.

[irp posts=”12021″ name=”Ispanakta kalp hücresi dokusu yetiştirildi”]

İnsan kök hücrelerinin kullanıldığı ilk sefer değil bu. 2014 yılında gerçekleşen başka bir macular dejenerasyon tedavisi olmuştu. Bununla birlikte önceki deneme hastanın kendi derisinden örnek hücre almaya dayanıyordu. Genetik kusurların olduğu durumlar için riskli olan bu yöntem, tedaviye engel olabilir. Son işlem uzun vadede başarılı olduğunu ispat ederse, sağlıklı adaylardan hücre toplamanın kapısını açacak demektir.

Bu işlemin genel uygulama haline dönüştürülmesi için planlar var. Araştırmacı Shinya Yamanaka hücrelerin uygun adaydan alınarak yetiştirilmesi için aylarca beklemek zorunda kalmak yerine hastalara anlık tedavi uygulamak için bir kök hücre bankası kuruyor. Bu çalışma Japonya nüfusunun yalnızca yüzde 30 ila 50 oranını karşılayacak bir kapasiteye sahip olmakla birlikte yine de birçoklarının daha sağlıklı bir hayat sürmelerine yardımcı olacaktır.

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...