Domino’s pizza dağıtımını robotlarla yapacak

Date:

Uygulama şimdilik Hamburg’da başlayacak

Teknolojiyi seven pizza firması 2015 yılında sürücüsüz robot kuryelerle ilgili şaka yapmıştı. ‘Domi-No-Driver’ kampanyasını hatırlıyor musunuz?  Domino’s, Starship Technologies’in ‘Kişisel dağıtım cihazları’nı bu yaz Hamburg’da kullanmaya başlamak üzere ortaklık anlaşması imzaladı. Eğer her şey yolunda giderse Domino’s ve Starship robot pizza dağıtımını Hollanda’ya da taşımaya niyetliler.

Starship’in cihazları bilim kurgu humanoid (insanımsı) robotlardan sürücüsüz alışveriş arabaları gibi bir görünüme sahipler. 6 tekerlekli ve saatte 4 mil hızla giden robotlar yaklaşık 18 kg civarında yük taşıyabiliyorlar. Hamburg’taki robotlar 1.5 kilometre çapındaki mesafelere dağıtım yapacaklar.

Starship, yeni gelişmekte olan ‘profesyonel servis robotları’ pazarında bariz bir rekabetle karşılaşıyor. Rakipler, Marble gibi ortak girişimlerden Boston Dynamics gibi kurumsallaşmış yapılara kadar uzanıyor. Uluslararası Robot Federasyonu (IFR) 2016 ile 2019 yılları arasında dağıtım için en az 175.000 arasında robotun lojistik firmalarınca kullanılacağını tahmin ediyor. Bu oran, UPS’in günümüzdeki yaklaşık 100.000 kamyonluk filosu ile baş edecek bir rakam.

Skype ortaklarından Ahti Heinla ve Janus Friis tarafından 2014 yılında kurulan Starship Technologies, Amerika’da DoorDash ve Postmates ile yiyecek dağıtımı ortaklıkları kurdu. Fakat Domino’s henüz Amerika’da robot ile dağıtıma başlamadı.

Bir çok mağaza ve restaurant robot dağıtım teknolojisinin nasıl şekilleneceğini görmek için bekliyor fakat Amerika’da bu robotların kullanılmaları için geçerli bazı kurallar söz konusu. Virginia günümüzde robotla dağıtıma izin veriyor. Fakat diğer eyaletler ve federal Amerikan yasaları henüz bu konuda hüküm vermiş değiller.

Domino’s, @dominos’a pizza emojisi Tweetlemek ya da Domino’s DXP ‘hızlı pizza dağıtım aracı’nın sürücülerinden sipariş talebinde bulunmak gibi bir takım eğlenceli ve teknolojik yöntemler de sunuyor. Domino’s Yeni Zelanda’da da Flirtey ortaklığıyla drone’la sipariş dağıtımına başladı.

Aslında teknoloji Domino’s için bir uluslar arası pazarlama sunumu haline geldi. Fakat lojistik teknolojisinin gelecek dalgasında neyin işe yarayıp, neyin yaramadığını öğrenmek ciddi masraf tasarrufunu sağlayabilir. Bununla birlikte robotlar da bakıma ihtiyaç duyabilirler fakat beklenmedik bir anda hasta oldukları için izin istemezler ya da yer değiştirme talebinde bulunmazlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...