E-mail dolandırıcılığı ABD’li iki firmaya $100 milyona mal oldu

Date:

İnternet üzerinde çalışan firmaların hiçbiri güvende değil

Teknoloji ve internet alanında çalışan kişilerin e-mail dolandırıcılığına kanmayacak kadar akıllı olacağını düşünebilirsiniz. Ama bu her zaman böyle olmuyor. Hem FBI hem de New York yerel otoritesi Litvanyalı Evaldas Rimasauskas’ı iki ABD’li teknoloji firmasından toplam $100 milyon para hortumlamak suçuyla tutukladı.

İsimlerinin verilmesini istemeyen iki firmanın da “çokuluslu online sosyal medya şirketleri” olduğu ifade edildi. Bu tabire uyabilecek sadece birkaç şirket olduğunu düşünürsek ihtimaller çok da geniş değil. Hem de iddiaya göre dolandırıcılık yöntemi de öyle çok karışık filan değil. Sadece dikkati dağınık birkaç çalışan yakalamak yeterli.

İddiaya göre Rimasaukas 2013 ve 2015 (belki daha erkenden) yılları arasında Letonya’da ve “Asyalı büyük bir bilgisayar üreticisiyle aynı ismi taşıyan” sahte bir şirket kurmuş. Bu firmayı kullanarak e-mail ile karşısındaki firmaları kandırarak milyonlarca dolarlık ödemeleri Letonya ve Kıbrıs’taki banka hesaplarına yatırtmayı başarmış. Dolandırıcı hesabına yatırılan paraları hızlı bir şekilde dünyadaki birçok hesaba dağıtmayı da başarmış (bunların içerisinde Letonya, Hong Kong, Macaristan ve Slovakya bulunuyor). Rimasauskas bununla da kalmamış ve bankalara sahte belgeler göndererek yatırılan paraların resmi olduğunu göstermiş.

Eğer mahkemede suçlu olduğu kanıtlanırsa Rimasauskas’u ciddi bir ceza bekliyor. Elektronik Dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve para aklama suçlarından yargılanacak dolandırıcı suçlu bulunursa her bir suçtan 20’şer yıl hapis yatabilir.

Buradan çıkarılacak en büyük ders ise ne kadar büyük olursanız olun internet üzerinden iş yürütüyorsanız emin olmadan kimseye ödeme yapmayın.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...