Facebook ve Nokia matematik yardımıyla fiber hızları attırdılar

Date:

Masrafsız hız arttırımı

Deniz altı fiber optik hatlar, internetin harıl harıl çalışmasını sağlamak için oldukça kritik önem taşıyorlar. Fakat bu kabloların kapasitelerini arttırmak meselesi, üstesinden gelinmesi oldukça zor bir iş. Özellikle de binlerce mil uzunluktaki kabloları değiştirmek durumunda kalırsanız. Fakat Facebook ve Nokia bunun gerekli olmadığını düşünüyorlar. Bir fiber hattın kapasitesini, olduğundan 2.5 kat daha hızlı çalıştıracak bir tekniği başarılı olarak deneyen iki firmanın kullandığı yaklaşım, Nokia’nın olasılığa dayalı takım yıldızı şekillendirmesine dayalı.

[irp posts=”4259″ name=”Daha hızlı internet için altı yeni teknoloji”]

Buna göre ‘şekillendirilmiş’ modülasyon formatları (örneğin çok miktarda akıllı matematik biçimleri), mevcut bağlantıyı fiziksel zirvesinin en yakın noktalarına kadar iterek kapasiteyi arttırıyor. New York ve İrlanda arasındaki 3.400 millik bir hat üzerinde yapılan testlerde iki firma ticari boyuttaki dalga boylarında 200Gbps, deneysel hatta 250Gbps’lik bir hızı yakalamayı başardılar.

Bu teknolojinin kullanılabilecek daha üst limitleri de var. Hattın verimliliğine dayalı olarak Facebook ve Nokia bu hızı uzun vadede her fiber için 32Tbps’a kadar arttırabileceklerine inanıyorlar.

Her ne kadar test çalışmaları gerçek koşullarda hız artırımının sağlanabileceğini gösteriyor olsa da, bu tip hız artırımlarının gerçekleştiğini görmek biraz zaman alacak gibi. Fakat yine de gerçekleştiğinde de pratikteki etkilerini görmek de uzun zaman alacaktır. Bu tip bir artış fiber hat operatörlerinin sürekli artışta olan internet taleplerini karşılamak için mevcut hatlarını söküp yenilemeden ya da yeni hat eklemeden iş görmelerine olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda bat genişliği masrafını azaltarak deniz altı fiberi daha kullanışlı hale getirebilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...