Facebook’un ‘Canlı Yayın’ sorunu daha da kötüye gidiyor

Date:

İvedi müdahale yoksunluğu

Facebook’un berbat cinayetlerin canlı yayını ile ilgili mücadelesi hala oldukça canlı ve daha kötüye gidiyor gibi görünüyor. Yerel medyanın bildirdiğine göre Tayland’lı genç adam Facebook Live’ı kullanarak kendi canına kıymadan önce küçük kızını astığı cinayet ve intihar olayını yayınladı.

Sosyal ağ polisle iş birliği yaptı ve arşivlenmiş iki video klibini siteden kaldırdı. Fakat ancak bir tam gün boyunca online olarak sitede durduktan sonra. Servislerinde bu tip bir olayın kesinlikle yeri olmadığını söyleyen ve cinayeti ‘dehşet verici bir olay’ olarak tanımlayan Facebook’a karşı yetkililerin herhangi bir cezalandırmada bulunmayacakları düşünülüyor.

Daha önceki trajedilerde olduğu gibi sorun, Facebook’un yayın ortasında araya girme kabiliyetinden yoksun oluşu (ki ilgili seyircilere bağlı bir durum. Fakat bu da kendi içinde bir başka sorun zira insanlar genelde yardım etmek yerine seyretmeyi tercih ediyorlar) ve aynı zamanda videoları silmede gecikmesi ile ilgili. Bu korkunç kliplerin Facebook’a ilk olarak ne zaman bildirildiği belli değil fakat ivedi müdahaleden yoksunluk, videoların sosyal ağlarda ve YouTube’da yayılmasını beraberinde getirdi.

Hatta bir TV istasyonu çekimin neredeyse hiç sansürlenmemiş bir versiyonunu yayınlayarak büyük bir öfkeye neden oldu. Birilerinin bir cinayeti canlı olarak yayınlamasına tamamiyle engel olmak ilk planda zor olsa da, zararı sınırlandırmak için daha fazla şeyin yapılabileceği aşikar.

Araştırmacılar ve konuya vakıf olanlar halihazırda sorunla ilgili olarak birkaç seçenek önermiş durumdalar. Örneğin, canlı yayınlarda kısa süreli gecikmeler uygulamak, teorik olarak insanların kabus gibi bir olayı görmeden önce Facebook’un canlı yayını kesmesini sağlayabilir. Aynı zamanda canlı videolar için yapılan kullanıcı bildirimlerine, kaydı daha önceden yapılmış klipler için yapılanlara oranla daha fazla önem verilebilir.

Facebook’un bu konuda bir şeyler yapmak isteyeceği kuvvetle muhtemel. Servisin canlı yayında sunduğu hız ve erişilebilirlik oranı tatmin edici, fakat bazen de oldukça tehlikeli ve üzücü olabiliyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...