Fransa’nın favori başkan adayı Macron’a şok

Date:

Bir diğer seçim yönlendirme çabası

Fransa başkanlık seçiminin favori adayı Emmanuel Macron’un kampanyasına ait özel e-postalar bilinmeyen bir kaynak tarafından online ortama sızdırıldı.

Macron yaptığı bir açıklamada sızıntıyı doğrulayarak, bu hackleme olayının da diğerleri gibi seçimlere müdahale girişimi olduğunu belirterek sızdırılan e-postaların içeriğinin, orijinalleriyle birlikte sahte içeriğin harmanlanmasıyla oluşturulduğuna vurgu yaptı.

Seçim komitesinin yaptığı açıklamada “En Marche! hareketi bu gece sosyal ağlarda yapılan sızıntıları yöneten, yoğun şekilde koordine edilmiş bir hackleme faaliyetinin kurbanı olmuştur. Dolaşımda olan belgeler harekette görevli bir çok kişinin kişisel ve mesleki e-posta hesaplarının birkaç hafta önce hacklenmesiyle edinilmişti” dendi.

E-postalar öncelikle Archive.org adresine farklı formatlarda gönderilmiş, daha sonra bu dosyaların bağlantıları Emleaks kullanıcı adlı kişi ya da kişilerce bir ‘Pastebin’ sayfasında bir araya getirilmişti. Yapılan kabataslak incelemede belgelerin bütçe görüşmeleri, borç kontratları, ve bu tip konulardaki içeriğe sahip oldukları görüldü. Şu an itibariyle belgelerin doğruluğunu sağlayamıyoruz fakat bir çoğunun sahte olmadığı ya da değiştirilmemiş olduğu bariz görülüyor.

E-postaların büyük bir bölümünün Macron’un partisi En Marche’ın mali işler sorumlusu Cedric O’ya ve aynı zamanda danışman Pierre Person’a gönderildiği anlaşılıyor.

Fransa’da kampanya süreci bu gece yarısı itibariyle sona ermiş bulunuyor ve Fransa kanunlarına göre seçimin yapılacağı gün olan Pazar günü bitimine kadar seçimle ilgili haber yapılması yasak. Kampanyalar aynı zamanda resmi bildirimler için de kanunen yasaklanıyor. Fakat Macron’un partisi açıklama yapmak için bu yasaklamayı göz ardı etmiş bulunuyor. Partinin yaptığı bu tercihin sonuçlarının ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

Zamanlamanın tesadüfi olması ihtimali düşük zira zarar verici özellikteki bilgileri seçimlere birkaç gün kala, üstelik resmi olarak tartışmanın yasak olduğu bir dönemde yayınlamak, belli ki seçimin sonucunu etkilemeye dönük bir teşebbüs.

En Marche yapılan sızıntıda gerçek anlamda zarar verici etkiye sahip bir şey olmadığını özellikle belirtti.

Yapılan açıklamada “Şüphesiz bu hackleme olayıyla birlikte gelen tüm belgeler yasal ve bir başkanlık kampanyasının olağan işleyişini gösteriyor. Partiye ait bu özel bilgiler artık herkese açık halde. Fakat yasal açıdan ve belgelerin uygunluğu noktasında hiçbir çekincemiz olmadığını belirtmek isteriz” denildi.

Macron son yapılan seçimlerde, birincil rakibi Marine Le Pen’e karşı 60/40’tan daha yüksek bir orana karşılık gelen büyük bir arayla seçimleri götürüyor. Le Pen, verdiği aşırı milliyetçi mesajlarıyla Donald Trump’tan pek farkı olmayan popülist, aşırı sağcı bir parti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...