Google Android güncellemelerini daha hızlı ulaştıracak

Date:

Project Treble

Belki de Google’ın yeni mobil işletim sistemi versiyonunu açıklayacağı güne bir hafta kadar kaldı fakat bir çok Android kullanıcısının da bildiği gibi yeni güncellemeleri almak, sonsuza dek sürebiliyor. İşte bu durumun farkında olan firma,  ‘Project Treble’ olarak adlandırılan yeni bir sistem duyurusu yaptı. Bu sistem güncellemelerin mevcut cihazlara gönderilmesinde yaşanan büyük gecikmeleri ortadan kaldırmaya dönük. Project Treble Android O ve sonrasındaki tüm yeni cihazlara gelecek olmakla birlikte halen geliştirici ön gösteriminde çalışan Pixel telefonlarda çalışmakta.

Google bunu ‘Android için modüler üs’ olarak adlandırıyor ve bunun günümüzde işletim sisteminin düşük seviye sistem mimarisine yapılmış en büyük değişiklik olduğunu söylüyor.

Firma bir blog gönderisinde yaptığı açıklamada cihaz yapımcılarından gelen görüşlere göre “mevcut cihazların yeni bir Android versiyonuna güncellenmesinin son derece zaman alıcı ve masraflı” olduğunu belirtiyor. Sorun sadece yeni bir kod yerleştirmek ve yazılımın donanımla uyumlu olarak çalışıp çalışmadığından emin olmak değil. Bunların haricinde mevcut diğer birkaç farklı  onay aşaması da var, süreci uzatan.

Project Treble Dağıtım Tablosu

Google son sürümün açık kaynaklı kodunu yayınladıktan sonra chip üreticileri bu yazılımı kendi donanımlarına göre uyarlamak zorunda kaldılar. Daha sonra değiştirilmiş kodlar gerekli değişiklikleri yaparak yeni yazılımı birleştiren cihaz yapımcılarına iletildi. Son versiyon hazır hale geldiğinde cihaz üreticileri bu güncellemeyi telefonlarınıza göndermeden önce kuryelerden onay almak zorunda kaldılar.

Project Treble ise, geliştiricilerin her yeni Android versiyonunda yeniden kullanabilecekleri şekilde tüm donanım-erişim kodlarını bir pakette toplayarak bu kod miktarında önemli oranda kesinti yapmış oluyor ve bu da chip yapımcılarının orijinal açık kaynaklı kodu değiştirme gereksinimlerini ortadan kaldırıyor.

Firma bunu ‘modüler üs’ olarak adlandırdığına göre, Android kod üssüne yeni paketlerin gelmesi olasılığı var. Sistemin nasıl çalışacağı hususunda şimdilik çok fazla bilgi mevcut olmamakla birlikte, gelecek hafta düzenlenecek olan Google I/O konferansında konuyla ilgili daha fazla bilgi alabileceğimizi ümid ediyoruz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...