Google’dan sahte haberlere karşı yeni bir hamle

Date:

Geri bildirim özelliği

Google’ın sahte haberlerle mücadele için yürüttüğü araştırma, yalan haber tanımlama ve doğruluk kontrolü vurgusu gibi uygulamalarıyla son bulacak gibi görünmüyor. Internet devi hem yalan haber ve hem de saldırgan içerikli materyalleri frenleyeceği ümidiyle arama sonuçlarına bazı değişiklikler getiriyor. Her şeyden önce site, daha güvenilir siteleri yükseltirken gereksiz olanları düşürmek için ‘sinyaller’ini ayarlıyor (örneğin ‘güncellik’ ve bir sitenin görünme sıklığı). Aynı zamanda Google’ın insan çalışanlardan oluşan ‘Araştırma Kalite Oylayıcıları’ artık yanlış hikayeleri tespit etmelerine ve arama algoritmalarını azami seviyede etkilemelerine yardımcı olmak için yeni prensipler dizisine sahip.

Bunun yanında sonuçları etkilemek için daha fazla fırsata da sahipsiniz. Taslak halindeki materyal arama kutusunun otomatik tamamlama sonuçlarında ya da ‘Öne çıkan Parçalar’ (bazen arama sonuçlarının en üstünde görünen belirgin metin kutucuğu) karşınıza çıktığında işaretlemek artık çok daha kolay. Eğer komplo teorisi gibi bir bölüm ya da ırkçı bir otomatik tamamlama önerisi alırsanız basit bir geri bildirim göndererek Google’ı haberdar edebilirsiniz.

Google bu sağlıksız sonuçlara oldukça ender rastlandığını vurgulamakta da gecikmiyor. Sadece yüzde 0.25’i ya ‘açık bir şekilde yanıltıcı’ ya da ‘saldırgan içerik’ olma özelliği taşıyorlar. Aralık ayında Holocaust için yapılan arama sonuçlarında beyaz ırkçı bir sitenin en üst sıralarda yer almasıyla Google mahcup duruma düşmüştü. Aynı zamanda sahte haberlerin dallanıp budaklanmasına engel olmamanın gerçek haberleri riske edeceğine ya da seçimleri çarpıtacağına dair endişeler de söz konusu. Eğer Google bu dolandırıcılara engel olmak için bir şeyler yapabilirse hem olumlu yönde görünüm kazanacak ve hem de felaketlerin önlenmesine yardımcı olacak.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...