Google yeni işletim sistemini sır gibi saklıyor

Date:

Android’in yerini alabilir

Google’ın Fuchsia isimli işletim sistemine en son baktığımızda, oldukça sade bir yapısı vardı. Her ne kadar IoT cihazlardan, PC’lere kadar her şey için tasarlanmış olsa da, gösterecek bir grafik ara yüzü bile yoktu. Fakat bazı şeyler evrime uğramış.

Ars Technica’nın Fuchsia’ya birkaç ay sonra yaptığı yeni ziyaretinde sistemin artık Armadillo adlı bir ara yüze kavuştuğu görülüyor. Ve tabii bu da yapılan çalışmanın sadece bir deneyden ibaret olmadığını gösteriyor. Sistem şu an itibariyle sadece bazı şeylerin yerine geçecek işlevlere sahip, fakat bu haliyle ileriye yönelik olarak ne tip fonksiyonları kazanabileceğini ön görmemizi de sağlıyor.

Ana ekran büyük ve dikey olarak kaydırılan, ‘hikayeler’e ya da uygulama koleksiyonuna ait bir listeyi barındırıyor. Bu ekranda aynı zamanda verilen görevi tamamlamak üzere birlikte çalışan işletim sistemi bileşenleri de mevcut. Hakeza görevler için ‘öneri’ kartları bulunduran ‘Google Now’ benzeri bir bölüm de var. Bu kartları kullanırken mevcut bir hikayeye ekleme yapabiliyor, ya da yeni bir tanesini oluşturabiliyorsunuz. Prototip kullanıcı ara yüzü aynı zamanda basit bir bölünmüş ekran ara yüzünü de içeriyor. Bu ara yüz tablet boyutuna kadar ölçeklenebiliyor.

Fuchsia Android ya da Chrome işletim sistemi gibi Linux tabanlı olmamakla birlikte, o da açık kaynak kodu kullanıyor. Böylece konuya vakıf herhangi biri, sistem üzerinde oynama yapabiliyor. Bu arada uygulamalar, Google’ın ‘Flutter’ setiyle yapılıyor. Bu set, geliştiricilerin, Android ve iOS uygulamalar yazmalarını sağlıyor.

Bazı şeyler artık açığa kavuşuyor. Fakat önemli bir soru var: Fuchsia’nın rolü ne olacak? Google’dan Travis Geiselbrecht bunun bir oyuncak olmadığını söylüyor fakat açıklanmış bir strateji de bulunmuyor. Ars, Google’ın bunu bir çeşit Android’in yeniden yapımı olarak değerlendirdiğini iddia ediyor.

Fuchsia için düşünülen nihai planın halka açık kullanımı olduğunu varsayacak olursak, bunun gerçekleşmesi yıllar alacaktır. Fakat şu da bir gerçek ki ileride bir gün Android, Google’ın işletim evreninin merkezi olmaktan çıkabilecektir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...