Google resim boyutunu küçültecek yeni bir algoritma geliştirdi

Date:

Kaliteden ödün vermeyen algoritma

Google, anlaşılır sebeplerden ötürü web sitelerinin ve servislerinin yüklenme zamanını azaltma konusuyla haklı olarak yakından ilgileniyor. Bunu sağlamanın yöntemlerinden biri, daha önce 2014 yılında WebP formatı ile Google’ın uyguladığı ve resimleri yüzde 10 oranında küçülten internette resim boyutu küçültme yöntemi. Bu yolda geliştirilen son ürün Guetzli adlı açık kaynaklı bir algoritma. Bu algoritma JPEG’leri, şu anda üretilen resimlerden yüzde 35 daha küçük oranda üretecek şekilde kodluyor.

[irp posts=”8239″ name=”Google en iyi video algoritmasını yapan kişiye $30,000 verecek”]

Google’ın blog gönderisinde de belirttiği üzere bu yöntem PGN ve gzip dosyalarını yeni bir format oluşturmaya ihtiyaç bırakmadan küçültebilen Zopfli algoritması ile benzerlik taşıyor. WebP gibi RNN tabanlı resim sıkıştırma yöntemi ise internet ölçeğinde kazanımlar sağlamak için hem istemci hem de ekosistem değişimine ihtiyaç duyuyor.

Daha teknik olmak gerekirse, Guetzli (Cookie’nin İsviçre Almancası) resim sıkıştırma olgusunun adetlendirme aşamasını hedef alır. Bu aşamada yöntem, daha küçük dosya boyutu için görüntü kalitesinden taviz verir. Yöntemin özellikle psikovizüyel olan modeli renk algısı ve görüntüsel maskelemeyi şimdiki metodlarla yapılabilenlere oranla daha kusursuz ve detaylı bir şekilde ele alır. Tek kusuru var, o da Gutezli’nin örneğin libjpeg gibi sıkıştırma seçeneklerine oranla çalışmasının biraz daha uzun sürmesi. Zamanın artmasına rağmen Google’in gönderisi insanların Guetzli’nin ürettiği resimleri tercih ettiklerini gösterdiğini belirtiyor. Aşağıdaki örneklerde solda olan sıkıştırılmamış, ortadaki libjpeg ile sıkıştırılmış ve sağdaki ise Guetzli ile sıkıştırılmış.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...